Herola fick inte träffa kungen – "Får försöka igen nästa år"

Ilkka Herola gjorde norrmännen Jarl-Magnus Riiber och Espen Björnstad sällskap på prispallen. Bild: AFP / Lehtikuva / Hakon Mosvold Larsen

Ilkka Herola tangerade karriärens bästa individuella resultat i Holmenkollen efter en ny fantastisk prestation i skidspåret.

Ilkka Herola var ytterst nära att som första finländare sedan Hannu Manninen i Lahtis 2010 vinna en världscuptävling i nordisk kombination. Herola lyckades hyfsat bra i backmomentet där han kom 15:e med ett hopp på 117 meter. Herola startade en minut och 16 sekunder bakom Go Yamamoto (130,5 m) och åkta snabbt ikapp tätklungan.

De på förhand tuffa skidåkarna Herola och Jarl-Magnus Riiber ryckte tillsammans ifrån de övriga konkurrenterna ett par kilometer före mål och allt var upplagt för en duell mellan dessa två.

Herola ledde ännu på målrakan men den grymt spurtstarka norrmannen lyckades ta sig förbi finländaren och åkte hem världscupsäsongens elfte seger. Skillnaden i mål var ynka två tiondelar.

– Jag gjorde ett bra försök på målrakan men i dag räckte det inte till, säger en nöjd Herola i Yles intervju.

Herola var glad över att han efter en lång ökenvandring så småningom börjar få till det i backen. Skidandet funkar bättre då försprånget inte är alltför stort, menar 23-åringen.

– Jag har brukat starta över två minuter bakom täten och då är man ganska slutkörd i mål. Därför har jag inte kunnat taktikera förrän nu. I dag fick jag prova lite på det.

Herolas taktik var att åka en slinga med hård fart halvvägs in i loppet och sedan slå till i de sista uppförsbackarna. Det rådde på alla förutom på Riiber, som vunnit elva deltävlingar den här säsongen. Tack vare segern fick Riiber träffa Norges kung Harald.

– Det var nära att jag skulle ha fått skaka hand med kungen, men jag får försöka igen nästa år, säger Herola med ett flin.

"Blött och smutsigt"

Andraplatsen tangerar Herolas bästa individuella placering i världscupen. Han kom också tvåa i Klingenthal i början av februari. Före VM blev det också en seger i lagsprinten i Lahtis tillsammans med Eero Hirvonen.

Herola blickar nu förväntansfullt framåt mot världscupens finalhelg i tyska Schonach nästa veckoslut.

– Det är framför allt viktigt att jag lyckades i backen och att formen där pekar uppåt. I Seefeld började det se vettigt ut mot slutet och här fortsatte det på samma sätt. Det kul att dra i väg till Schonach. Hoppas det är lika blött och smutsigt där som det brukar vara där, säger Herola som trivs i krävande skidförhållanden.

Av de övriga finländarna kom Hirvonen 13:e medan Arttu Mäkiaho var 43:a i Holmenkollen. Leevi Mutru blev sjuk och stod över tävlingen.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning