Sprungna ur mörker

Grotta. Antti Karalahtis grafiska blad är gjorda i mezzotint. Bild: Jaana Paulus

Antti Ratalahtis noggranna, tålmodiga hantverk framstår som en mänsklig naturkraft.

Antti Ratalahti

Waves, caves and dogs. Galleri G, Lilla Robertsgatan 10. Till 22.12.

Man baxnar när man inser att Antti Ratalahtis suggestiva bilder av grottor och stormande hav är gjorda i mezzotint. Det är en arbetskrävande grafisk metod, där kopparplåtens yta först ruggas upp, och de ljusa partierna poleras fram med ett stålverktyg. Ratalahtis grafikblad är relativt stora, och motiven är detaljerat och realistiskt återgivna.

Naturens krafter kastar sig i romantisk anda fram som skummande bränningar, belysta av en måne som inte syns, eller visar sitt tunga fundament i grottor, med eller utan ljus i slutet av tunneln. Motiven får det noggranna, tålmodiga hantverket att framstå som en mänsklig naturkraft.

En serie små hundbilder står i kontrast till det storslagna. De välskötta hundarna "poserar" prydligt i trädgårdar och vild natur, men smälter samtidigt nästan in i bakgrunden. Lockig päls formar sig som svällande rosor, en slätare päls har drag av sommaräng eller urskog. Hundarna är tama, men sprungna ur naturen.

Metoden att gnugga fram motivet ur bakgrunden väcker tankar på livets ursprung, och vad som hänt sedan dess. Här råder mytisk tid, samtidighet. Det får skillnaden mellan växtlighet, djur och människa att suddas ut en aning.

Synnöve Rabb Konstredaktör

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning