Spritbolaget Altia tar klivet in på börsen

Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Finska staten har beslutat att börsnotera Altia som är det ledande bolaget i Norden då det gäller vin och starka alkoholdrycker.

Aktierna i Altia blir alltså tillgängliga för allmänheten på Helsingforsbörsen. Det är finska staten som äger Altia och som styrt bolaget, men man anser nu att en börsnotering är ett naturligt steg i utvecklingen på den finska och nordiska marknaden, skriver Statsrådet i ett pressmeddelande.

– Vårt beslut att bereda möjligheter för Altia att växa och utvecklas är ett ansvarsfullt beslut som ligger i tiden. Nu har alla finländare möjlighet att äga en liten del av en tillväxthistoria som bygger på inhemska råvaror. Jag har fullt förtroende för bolagets ledning och att börsnoteringen kommer att gå bra, säger Mika Lintilä, näringslivsminister, i ett pressmeddelande.

Altia har verksamhet i de nordiska länderna, Estland och Lettland. Bolaget har produktion i Finland och i Cognac i Frankrike, och exporterar produkter till omkring 30 länder. Bolaget siktar nu på att främja en modern, nordisk dryckeskultur i sin verksamhet.

Då konkurrensen på marknaden hela tiden ökar är det här en bra möjlighet för Altia att hänga med i svängarna, och ta sig in på kapitalmarknaden samtidigt som ägarbasen utvidgas i och med att allmänheten kan placera i bolaget. Börsnoteringen ökar också bolagets transparens, vilket i förlängningen gagnar bolagets synlighet och sporrar intresset bland olika målgrupper.

Trots listningen kommer staten att förbli en av de största ägarna i bolaget. Statsrådet meddelade i oktober att man har för avsikt att lista Altia. En presskonferens kommer att ordnas klockan 11 i dag (23 februari).

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33