Sprit på kredit med en armviftning

Hötter för en hutt. Man betalar med armbandet genom att visa det till en speciell läsare. Bild: Lukas Rusk

Armband som man kan betala på kredit med testas på en ölfestival i Helsingfors. De har väckt mycket uppmärksamhet, bland annat på grund av datasäkerhetsrisker och att de möjligtvis är olagliga eftersom det är förbjudet att servera alkohol på kredit.

Det är en solig dag och folk strömmar in på festivalen Suuret oluet, pienet panimot (fritt övers. stora öl, små bryggerier) på Järnvägstorget i Helsingfors. Innanför portarna finns en kiosk där festivalgästerna blir erbjudna Afterpay-armband – det går endast att betala med kontanter eller med armbandet på området.

– Det är möjligt att registrera sig här på plats, säger Minna Eira från Arvato som står för armbandtjänsten.

Armbanden testar för första gången på festivalen. Eira är ledare för pilotprojektet.

– Vi kollar igenom personens kredituppgifter och bestämmer om det är möjligt för hen att få ett armband. Vi ger inget armband om kredituppgifterna inte är i skick. Kunden får en räkning till sin e-post som ska betalas inom två veckor. Krediten är helt räntefri under den tiden.

Ungefär varannan person tar ett armband: när HBL frågar de som är utan armband om varför de inte ville ha ett säger de flesta att de inte behöver det på grund av att de har kontanter.

Samma som betalkort. Pekka Kääriäinen från Lammen Sahti (till vänster) och Minna Eira från Arvato står enade bakom kreditarmbanden. Bild: Lukas Rusk

Myndigheterna är missnöjda

Armbanden har väckt mycket uppmärksamhet i medierna. Enligt den nuvvarande alkohollagstiftningen är det förbjudet att servera alkohol på kredit ifall inte kreditsystemet som används är godkänt av Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården. Valvira kan ge speciallov för utskänkning på kredit men arrangörerna har inte ansökt om speciallov. Kainuun sanomat skriver att myndigheterna utreder fallet för tillfället.

Pekka Kääriäinen från Lammen Sahti är huvudarrangör för evenemanget och innehavare av festivalens utskänkningstillstånd.

– De här armbanden fungerar på exakt samma sätt som kreditkort. Vi har börjat använda armbanden för att göra affärerna smidigare. Det här är en festival som går ut på att man köper flera små portioner alkohol och då blir det väldigt många köp och transaktioner.

När man har ett armband är det bara att visa upp det framför en läsare och betalningen går direkt. Festivaldeltagaren Tiina Heimola tycker om armbanden.

– De är faktiskt smidiga. Man behöver inte hålla på och vifta med sitt bankkort.

Säkerhet ifrågasätts

Armbanden har också fått kritik för att inte vara säkra. Datasäkerhetskonsult Harri Sintonen säger i Tekniikka ja Talous att det är enkelt att läsa data från ett armband med en smarttelefon och göra ett nytt armband med samma uppgifter. Sören Andersson, teknisk specialist på Mfabrik som utvecklat armbanden för Arvato, vill inte ge honom helt rätt.

- Det är inte så att man helt enkelt kan kopiera armbandet med en telefon utan man måste ha illegala redskap för att lyckas med det. Säkerheten kan jämföras med säkerheten för ett betalkort: om någon stjäl ditt betalkort kan det kopieras. Om någon stjäl ditt armband kan det kopieras. Det kräver naturligtvis en del teknisk kunskap och är ett brott som ska polisanmälas.

Så här ser de ut. Armbanden ser ut som ett normalt festivalarmband. De har ett chip på baksidan. Bild: Lukas Rusk

Han säger att armbanden ännu är ett pilotförsök och att de kommer att förbättras innan de tas i bredare bruk.

- Vi arbetar hela tiden med att förbättra säkerheten. Vi har fått mycket respons under evenemanget vilket har varit välkommet. Folk kommer att försöka hacka armbanden och i och med det kommer vi att kunna utveckla dem så att de är ännu säkrare.

Tiina Heimola har inte funderat på armbandens datasäkerhetsaspekter.

– Räkningen kommer ändå till min e-post så då kan jag kolla igenom vilka köp som gjorts med mitt armband.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning