Sprinterna i fokus för Pärmäkoski

Jukolakavlen ingick också i Krista Pärmäkoskis sommarträning. Bild: Lehtikuva/Kalle Parkkinen

Krista Pärmäkoski har tränat mer på snabbhet i sommar. – Testresultaten ser bra ut, säger hennes tränare Matti Haavisto.

I våras meddelade Krista Pärmäkoski överraskande att hon tränar utanför landslaget. Under sommaren har hon varit på träningsläger i Centraleuropa – senast en vecka i Frankrike.

– Träningarna har lyckats bra, Krista har varit frisk och allt har gått enligt plan, säger Pärmäkoskis tränare Matti Haavisto till HBL.

– Testresultaten i Kihu ser bra ut.

Mer träning

Några förändringar jämfört med den senaste säsongen: Pärmäkoski har tränat lite mer än de två föregående säsongerna. Den här säsongen blir det ungefär 900 timmar träning med den nuvarande takten.

– Det är nästan lika mycket som före VM i Lahtis, då Krista tränade som mest. Vi har kommit fram till att det är en nivå som hon klarar av.

Parstakning och sprint

Inför VM i Seefeld var det stora temat att förbättra toppfarten i skate. Den här sommaren har Haavisto och Pärmäkoski lite justerat träningen för att ytterligare förbättra hennes sprintkapacitet.

– Vi har satsat mera på detaljer, som starten och slutspurten, säger Haavisto.

– Parstakningen har också varit ett tema. Hon är bra, men vi har satsat ännu lite mera på det.

Utanför landslaget

Pärmäkoski inledde träningssäsongen med ett snöläger vid Sognetfjellet i maj-juni, där också en del av det svenska landslaget var på läger. I juni var Pärmäkoski på läger vid Holmenkollen och deltog i ett rullskidlopp. I juli var hon på hög höjd i Seiser Alm i Italien. I augusti var hon på hög höjd i Pontrezina i Schweiz och åkte direkt vidare till höghöjdsstugan i Vierumäki. Hon deltog också i Blinkfestivalen i Norge.

I september deltog hon i Martin Fourcade-festivalen i Frankrike och tillbringade en vecka nära Grenoble. Kaisa Mäkäräinen var också med där. Den här veckan inleder landslaget ett läger i Vuokatti och i oktober åker Pärmäkoski till glaciären i Val Senales.

– Vi har inte gjort några stora omvälvningar, men försökt hitta lite nya stimulanser. Det lönar sig inte att köra samma grejer år efter år, säger Haavisto.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning