Sprinterna i fokus för Pärmäkoski

Jukolakavlen ingick också i Krista Pärmäkoskis sommarträning. Bild: Lehtikuva/Kalle Parkkinen

Krista Pärmäkoski har tränat mer på snabbhet i sommar. – Testresultaten ser bra ut, säger hennes tränare Matti Haavisto.

I våras meddelade Krista Pärmäkoski överraskande att hon tränar utanför landslaget. Under sommaren har hon varit på träningsläger i Centraleuropa – senast en vecka i Frankrike.

– Träningarna har lyckats bra, Krista har varit frisk och allt har gått enligt plan, säger Pärmäkoskis tränare Matti Haavisto till HBL.

– Testresultaten i Kihu ser bra ut.

Mer träning

Några förändringar jämfört med den senaste säsongen: Pärmäkoski har tränat lite mer än de två föregående säsongerna. Den här säsongen blir det ungefär 900 timmar träning med den nuvarande takten.

– Det är nästan lika mycket som före VM i Lahtis, då Krista tränade som mest. Vi har kommit fram till att det är en nivå som hon klarar av.

Parstakning och sprint

Inför VM i Seefeld var det stora temat att förbättra toppfarten i skate. Den här sommaren har Haavisto och Pärmäkoski lite justerat träningen för att ytterligare förbättra hennes sprintkapacitet.

– Vi har satsat mera på detaljer, som starten och slutspurten, säger Haavisto.

– Parstakningen har också varit ett tema. Hon är bra, men vi har satsat ännu lite mera på det.

Utanför landslaget

Pärmäkoski inledde träningssäsongen med ett snöläger vid Sognetfjellet i maj-juni, där också en del av det svenska landslaget var på läger. I juni var Pärmäkoski på läger vid Holmenkollen och deltog i ett rullskidlopp. I juli var hon på hög höjd i Seiser Alm i Italien. I augusti var hon på hög höjd i Pontrezina i Schweiz och åkte direkt vidare till höghöjdsstugan i Vierumäki. Hon deltog också i Blinkfestivalen i Norge.

I september deltog hon i Martin Fourcade-festivalen i Frankrike och tillbringade en vecka nära Grenoble. Kaisa Mäkäräinen var också med där. Den här veckan inleder landslaget ett läger i Vuokatti och i oktober åker Pärmäkoski till glaciären i Val Senales.

– Vi har inte gjort några stora omvälvningar, men försökt hitta lite nya stimulanser. Det lönar sig inte att köra samma grejer år efter år, säger Haavisto.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning