Sprickan inom Ferrari växer

Charles Leclerc håller på att bräda Sebastian Vettel hos Ferrari. Bild: Kenzo Tribouillard/Lehtikuva-AFP

Håller det på att bli ett internt krig mellan de två Ferrariförarna Sebastian Vettel och Charles Leclerc?

Monza

I Belgien skulle monegasken ha gett Vettel draghjälp i kvalet men ynglingen gjorde det inte. Leclerc vann loppet och tysken fick nöja sig med att bli fyra.

Många italienska journalister skriver att Vettels storhetstid är över och att Charles skall ta över hans plats som nummer ett i stallet.

Leclerc är diplomatisk.

– Samarbetet fungerar perfekt, säger han.

– Vi har hittat den rätta balansen. Vi kämpar hårt mot varandra då det är tävling men i övrigt jobbar vi tillsammans för att göra bilen bättre.

Många tvivlar ändå. Leclerc har flera gånger visat att han är en stor talang och hans självförtroende har vuxit med varje lopp. Och lite förnedrande måste det ha varit för den fyrfaldige mästaren när han får order om att släppa förbi sin yngre kollega i loppet i Belgien. Under loppet blev tyskens uppgift också att hålla Lewis Hamilton bakom sig för att hjälpa stallkamraten att komma ifatt efter sitt depåstopp.

Leclerc har flera gånger sagt att så fort han sitter i bilen vill han slå alla, inklusive Vettel.

– När vi har våra möten delar vi all information och pratar tillsammans om allt. Jag tror att vi har ett bra förhållande.

Vettel fick frågan vad som är den stora skillnaden med att Leclerc eller Kimi Räikkönen som stallkamrat.

– Fler ord, blir det snabba svaret.

Publikfavorit

Leclerc, som efter bara 13 lopp för Ferrari vann sin första seger, är också tifosis nya gunstling. Varje gång han kör ut ur depå jublar alla på läktarna och viftar med den kännspaka röda flaggan med den svarta hästen som stegrar sig.

– Vi arbetar med och inte mot varandra och det är bra så annars hade det bara varit ett slöseri med energi, säger Vettel.

Det råder ingen tvekan om att Leclerc hotar Vettels posititon som ledargestalt i stallet även om alla inblandade uttrycker sig politiskt korrekt för att inte rykteskarusellen ska eskalera.

Den italienska läkaren Ceccarelli från Formula Medicine säger i en intervju med motorsporttotal att Leclerc redan nu är mentalt starkare än Lewis Hamilton.

– Vi jobbar mycket med den mentala biten med unga förare. De kommer till oss när de är 13-14 år och Charles är uppvuxen med oss.

Formula Medicine tränar förarna inte bara mentalt utan också fysiskt och ger dem individuella träningsprogram.

– Det räcker inte med att ha talang och vara snabb. Man måste arbeta hårt får att hitta gränsen och man måste offra mycket. Vad de måste lära sig är saker som händer när man inte har hjälmen på sig. De spelar en stor roll så den mentala träningen är mycket viktig.

– Många förare har talang men är för lata för att arbeta med sig själv. De tror att deras talang räcker men det är helt fel och det märks när de börjar köra F3 eller allra senast F2. Och så finns det förare med mindre talang men som med hårt arbete kan kompensera det.

Hur ser framtiden i F1 ut?

– Det kommer att bli en duell mellan Max Verstappen och Charles Leclerc.

– De två har den bästa blandningen av allt. Talang, de är snabba, tänker med hjärnan, är motiverade och målmedvetna.

Ceccarelli förklarar att man hjärnan i unga år förbrukar mera energi. Senare lär man sig att automatiskt optimera förbrukningen.

– Även om Charles är ung har han lärt sig det och är i hjärnan fem eller sex år äldre än sin egentliga ålder.

Vad säger Ceccarelli om Sebastian Vettel? Han har ju gjort många fel.

– Han står under press och många är kritiska. Men vi får inte glömma att han vunnit titeln fyra gånger och är fortfarande en av de bästa.

Italienaren säger att ingen människa är perfekt men tror inte att Vettel behöver en psykolog. De hjälper bara människor som är svaga.

– Sebastian är inte svag. Tvärtom. Men man kan kanske man optimera sättet som hans hjärna arbetar. Man kan förbättra hur man arbetar under stress och tryck.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning