Språköarna samlas till gemensam svenska dagen-fest

Sibeliushuset i Lahtis. Bild: Stas Knop/Shutterstock

Tisdag den 5 november firar de svenska språköarna i Finland svenska dagen med en stor fest i Sibeliushuset i Lahtis.

– Det är ett initiativ från Språkönätverket och eftersom Folktinget firar 100-årsjubileum i år tyckte vi att det var extra roligt och viktigt att kunna ställa till med en stor fest för språköarnas barn och vuxna, säger folktingssekreterare Markus Österlund i ett pressmeddelande.

Under festen uppträder Krista Siegfrids, FlipFlop, Alfred Backa och Hot Club Dance Company. För att göra språköeleverna delaktiga i festen kommer en storkör med cirka 350 elever att uppträda tillsammans med Krista Siegfrids. Kring 1 100 åskådare väntas komma till festen från Hyvinge, Jyväskylä, Kervo, Kotka, Lahtis, Nurmijärvi, Tammerfors, Tusby och Vichtis.

– För oss som jobbar för det svenska på finskspråkiga orter är detta evenemang betydelsefullt, säger Karin Ihalainen i pressmeddelandet.

Ihalainen är rektor vid Svenska skolan i Lahtis och arrangör för festen.

– Vi vill att festen synliggör att vi finns och höjer statusen på vår verksamhet. Även om det sällan talas om språköarnas betydelse för det svenska i Finland så är vi själva övertygade om att Svenskfinland behöver sina språköar.

Lahtis är en växande språkö och tidigare på hösten invigdes där ett nytt svenskt rum, Svenska gården. Folktinget arrangerar evenemanget i Lahtis i samarbete med Lahtis stad, Språkönätverket och Föräldraföreningen i Lahtis.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning