Språkbruk är maktbruk: "Vi har ingen skyldighet att fungera på ett visst sätt"

Kampanjen Said by retards publicerar annorlunda inspirationsordspråk. Bild: GIL/Pressbild

En svensk kampanj uppmärksammar de funktionsnedsattas position i samhället och utmanar och ifrågasätter vår syn på människor med funktionsvariationer.

– Känner du att du behöver sänka någon så gör det utan att det sker på någon annans bekostnad. Lämna oss utanför din skit! skriver föreningen GIL (Göteborgskooperativet för Independent Living) på sin hemsida.

Föreningen är känd för sin annorlunda approach till jämlikhetsarbete och främjande av rättvisa i samhället. Tidigare har GIL exempelvis bryggt ett "cp-öl" för att uppmärksamma de ifrågasättande attityderna som personer med funktionsvariationer ofta möter på krogen.

Nu är föreningen aktuell med kampanjen Said by retards, som uppmärksammar nedsättande språkbruk. I korta filmer på Instagram återger personer med funktionsnedsättningar inflytelserika personers ifrågasatta uttalanden.

Inläggen ser ut som så kallade inspirerande citat (inspirational quotes), men avser att vända på steken: Vem är det egentligen som är efterbliven? Är det skådespelaren i filmen eller personen som ursprungligen kläckt ur sig citatet?

– Vi vill ge människor en tankeställare helt enkelt. Vi använder oss av humor och har glimten i ögat för att belysa hur människor med funktionsnedsättningar ses som lite dummare och lite sämre, medan det i själva verket finns privilegierade människor i olika maktpositioner som beter sig helt enkelt efterblivet. Det handlar om vår syn på människor med funktionsnedsättningar, säger verksamhetsledaren Anders Westgerd på GIL.

Han förklarar att personer med funktionsnedsättningar ofta fråntas möjligheterna att leva som andra.

– Det kan vara otillgänglighet men också fördomar och oschysst bemötande. Ord som retard, cp och mongo riktas ofta mot dem som har funktionsnedsättningar. Vi har ingen skyldighet att fungera på ett visst sätt.

Kampanjen satte i gång i februari och responsen har enligt Westgerd varit positiv.

– Den har fått människor att tänka till. Många har inte insett att inläggen faktiskt är saker som riktiga människor med makt har sagt. Det kan vara svårt att förstå att en politiker, skådespelare eller annan person med ett stort inflytande har sagt de här sakerna. Vi vill tänja på och sudda ut gränser i samhället. Med våra kampanjer vill vi också ta oss in i det vardagliga samtalet.

GIL lägger också upp citat på engelska och kampanjmaterialet har översatts till engelska för att nå ut till en större publik.

Men vad kan då människor med normativ funktionsförmåga göra för ett bättre samhällsklimat och för att stödja människor med funktionsnedsättningar?

– Vi klarar inte av att ta kampen för ett rättvisare samhälle ensamma. Vi behöver solidaritet och så många engagerade som möjligt, säger Westgerd.

Fakta

Det här kan du göra

Börja med dig själv.

Fråga dig själv: Vad gör jag i dag? Hur agerar jag när jag ser eller möter en människa med funktionsnedsättning? Är jag en skön snubbe eller gör jag skillnad redan där?

Stå upp för andra.

Stå upp mot otillgänglighet, nedsättande bemötande och förminskning. Backa andra som vågar stå upp.

Ta snacket!

Våga prata om funktionsfrågor. Ta upp ämnet i skolan, på jobbet eller hemma.

Sprid ordet.

Följ, dela, tagga, gilla på sociala medier.

Källa: GIL/Said by retards

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54