Spotify drar upp volymen

Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Omkring fem miljarder euro i intäkter och en förlust på runt 300 miljoner euro. Så ser musiktjänsten Spotifys helårsprognos ut inför börsnoteringen 3 april.– Det är en aggressiv prognos, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

Spotifys börsdebut på New York-börsen rycker allt närmare och nu tvingas den tidigare så hemlighetsfulla musikjätten släppa siffror i en allt stridare ström.

Det är tillväxt, tillväxt, tillväxt som gäller, Vinst ligger längre ner på priolistan när ledningen för Spotify siktar på att utöka och försvara sitt världsherravälde på streamad musik. Tvåan Apple Music har ungefär hälften så många betalande användare.

Kanske plus 2020

I den nya prognosen, Spotify första, spår ledningen att intäkterna stiger från cirka fyra miljarder till fem miljarder. Och fortsätter den intäktsökningen och lönsamhetsförbättringen ligger ett plusresultat kanske inte så långt bort i alla fall om man drar ut linjerna. Bolaget kan då komma över nollan mot slutet av 2019 eller i början av 2020, säger en bedömare till TT.

– Vinsterna lär dröja, de är inte intresserade av det, det är tillväxt som gäller, säger Bornold.

Spelar högt

Men de spänner bågen hårt, en tillväxttakt på 20–30 procent, visserligen något lägre än i fjol, är ändå en kraftig försäljningsökning.

– Bommar man sen det, kommer det att slå hårt mot aktiekursen, säger Joakim Bornold.

Om det är något att lägga i sin aktieportfölj:

– Jag tror intresset kommer att vara stort, det är hög risk men också en stor potential, säger han.

Spotifys värde, baserat på de affärer som gjorts under första kvartalet och som redovisas i prospektet, ligger kring 15 miljarder euro.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03