Sportvärlden står stilla – här är veckorna som fick all idrott att stanna

Coronaviruset har fått all idrott att avstanna, bland annat sommarens fotbolls-EM som fått ställas in. Bild: Dmitri Lovetsky / AP Photo

Länge var coronaviruset bara något som fanns långt bort i Kina. Därefter fick några matcher i italienska Serie A ställas in, och sedan har det gått väldigt fort. Här är historien om hur oron för coronaviruset fått hela idrottsvärlden att stanna upp på ett sätt som saknar motstycke.

Den 29 januari kommer beskedet att inomhus-VM i friidrott i kinesiska Nanjing skjuts upp ett år. Det är det första riktigt stora idrottsmästerskapet som stryks från kalendern och plötsligt blir smittan som uppstod i Wuhan i Kina en angelägenhet för hela idrottsvärlden.

Den 3 februari värjer sig OS-arrangörerna i Tokyo mot uppgifterna om att smittspridningen kan leda till att spelen i sommar ställs in.

Fram tills dess har det mest uppfattats som ett kinesiskt problem. Men nu tas det upp på högsta nivå och Japans premiärminister Shinzo Abe förnekar kategoriskt att OS ska ställas in.

Så sent som den 13 februari går chefen för Tokyos organisationskommitté Yoshiro Mori till motangrepp – mot ryktesspridningen.

– Det är många oansvariga rykten gällande coronaviruset, säger han.

Spelen ska inte ställas in.

Det är först den 23 februari som virusoron påverkar idrottsevenemang utanför Kina.

Den dagen avslutas skidskytte-VM i Antholz i norra Italien. Snacket efteråt handlar inte så mycket om coronasmittan. Antholz ligger i en region av norra Italien som ännu inte klassats som riskområde.

Men samma dag stoppas fyra Serie A-matcher i fotboll på grund av det ökade antalet smittade i norra Italien.

Sedan går det fort – det tar bara veckor. Här är vägen fram till den historiska nedstängningen av nästan all elitidrott i hela världen:

25 februari

+ Lag-VM i bordtennis i sydkoreanska Busan, 22–29 mars, skjuts upp.

+ En simtävling i Milano ställs in.

27 februari

+ Europa League-matchen i fotboll mellan Inter och Ludogorets i Milano spelas utan publik.

+ SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo är på plats i Japan och konstaterar: "Det är ett allvarligt läge men inte akut. Här arbetar man mot ett OS."

28 februari

+ En cykeltävling i Förenade arabemiraten avbryts i förtid sedan två italienska deltagare testats positivt för coronaviruset. Övriga deltagare och cykelstallens personal sätts i karantän.

+ Schweiz skjuter upp alla fotbollsmatcher i de högsta serierna.

29 februari

+ Virushotet stoppar fem matcher i den kommandes helgens Serie A-fotboll.

+ Svenska fotbollslandslagets Linda Sembrant stoppas på Münchens flygplats. Hon spelar för italienska Juventus, från Turin, och får inte åka med till Algarve Cup i Portugal.

1 mars

+ Paris halvmaraton ställs in helt och bara eliten får springa i Tokyos maraton.

2 mars

+ NBA-basketen förbjuder high fives med fansen.

4 mars

+ Italienska Serie A-fotbollen stoppar publik på matcherna fram till den 3 april och flera cupmatcher skjuts på framtiden.

5 mars

+ Världscuptävlingar i skidskytte i tjeckiska Nove Mesto avgörs utan publik.

+ Smittorisken gör att arrangörerna stoppar publiken från kommande helgens skidtävlingar i norska Holmenkollen, men de blir i alla fall av.

+ "Att ställa in eller skjuta upp OS skulle vara oacceptabelt för de aktiva", säger Japans OS-minister Seiko Hashimoto.

6 mars

+ Danmark stoppar evenemang med fler än 1 000 åskådare, så all dansk fotboll spelas utan publik.

+ Den alpina avslutningen i Cortina d'Ampezzo i norra Italien ställs in.

7 mars

+ Skidtävlingarna i Holmenkollen avgörs utan publik på arenan på grund av smittorisken.

+ Damernas VM i ishockey i Kanada ställs in. Damlejonen får inte chansen att försvara sitt sensationella silver.

+ NHL stänger ute journalister från omklädningsrummen för att minska smittspridningen.

8 mars

+ Den prestigefyllda tennisturneringen i Indian Wells ställs in.

9 mars

+ Hela Italien sätts i karantän och all idrott stoppas.

10 mars

+ Flera utländska fotbollsligor väljer att spela utan publik.

11 mars

+ Första Premier League-matchen, mellan Manchester City och Arsenal, ställs in, eftersom flera Arsenalspelare umgåtts med smittbärare.

+ OS-ministern Seiko Hashimoto står fast vid att det är otänkbart att skjuta upp eller ställa in OS.

+ Alpina världscuptävlingarna i Åre som ska börja dagen därpå ställs in.

+ Finalen i Algarve Cup mellan Italien och Tyskland spelas aldrig. De italienska fotbollsdamerna drar sig ur av rädsla för att inte komma in i Italien, där hela landet sitter i karantän och där man har infört hårdare inreseregler.

+ NBA skjuter upp resten av sin säsong.

12 mars

+ I USA avbryter NHL-ishockeyn och MLS-fotbollen sina säsonger samtidigt som collegebasketens slutspel blåses av. Basebollen skjuter upp sin säsongstart.

+ Annat som skjuts på framtiden eller ställs in är golftourerna inklusive damernas major ANA Inspiration, all tennis, curling-VM.

+ Massor av fotbollsmatcher ställs in i olika ligor och franska tidningen L'Équipe rapporterar att sommarens herr-EM skjuts upp ett år.

+ Arsenals tränare Mikel Arteta är smittad.

13 mars

+ Premier League tar en paus när även Chelseaspelaren Callum Hudson-Odoi visar sig vara smittad och alla matcher i Champions League ställs in. Internationella fotbollsförbundet (Fifa) vill stoppa alla landskamper.

+ Golfen ställer in även herrarnas första major, US Masters.

+ Formel 1-premiären ställs in och säsongen ska nu inte börja förrän i slutet av maj. Indycar skjuter också upp fyra tävlingar.

+ All världscuptävlan på skidor ställs in.

+ OS-kvalen i handboll skjuts på framtiden.

14 mars

+ Sport-tv-kanalerna dumpar priserna – det finns ingen liveidrott kvar att visa.

+ Skidskyttevärldscupen går i mål i förtid med jaktstarter i Kontiolax i Finland. Tävlingarna körs utan publik.

15 mars

+ En söndag i mars är vanligtvis fullspäckad med elitidrott, men denna dag pågår det få evenemang: ett OS-kval i boxning i London och EM i skidorientering i Sibirien.

16 mars

+ Damernas WTA-tour i tennis stoppar allt spel till den 2 maj.

+ Tyska Bundesligafotbollen gör uppehåll till den 2 april.

+ Den klassiska roddtävlingen mellan de engelska universiteten Cambridge och Oxford ställs in för första gången sedan andra världskriget.

+ Australiens fotbollsförbund går mot strömmen och fortsätter damernas W-league och herrarnas A-league. Serierna spelas vidare utan publik.

17 mars

+ Herrarnas fotbolls-EM skjuts upp till 2021. Planen är att de nationella ligorna på så sätt ska kunna spelas klart under sommaren. EM-flytten innebär också att damernas EM 2021 flyttas fram.

+ De tre första tävlingarna av friidrottens Diamond League-säsong – en i Qatar i april och två i Kina i maj – skjuts upp.

+ Fackelstafetten inför OS skalas ner – bland annat genomförs starten i Fukushima utan åskådare – samtidigt som vice chefen för Japans olympiska kommitté meddelar att han har smittats av coronaviruset. Men OS-planeringen rullar på.

"Det finns inga skäl till drastiska beslut i dagsläget", säger IOK i ett pressmeddelande.

+ Tennisens grand slam-turnering Franska mästerskapen flyttas till september–oktober.

+ Även herrgolfarnas andra major för året, PGA-mästerskapen, skjuts upp.

+ All internationell orientering ställs in fram till och med den 31 maj.

18 mars

+ OS-kvalet i gymnastik i Tokyo 4–5 april, också tänkt som OS-test, ställs in.

+ "Jag tror att det finns goda chanser för att det ska kunna bli ett OS", säger Sveriges olympiska kommittés verksamhetschef Peter Reinebo efter att ha suttit i videomöte med IOK.

+ Bilsportens klassiska 24-timmarslopp Le Mans skjuts upp tre månader, från 13–14 juni till 19–20 september.

+ Alla tennisturneringar på WTA- och ATP-nivå ställs in fram till den 7 juni.

19 mars

+ De engelska fotbollsligorna skjuts upp ytterligare. Tidigaste den 30 april återupptas Premier League och övriga serier, meddelar ligaföreningen EFL.

+ Monacos grand prix ställs in, och därmed får formel 1-premiären vänta ytterligare. Hittills har de sju inledande tävlingarna skjutits upp eller ställts in.

+ Europatourtävlingarna i golf i Portugal 9–10 maj och i Danmark 21–24 maj skjuts upp.

+ Några av de sista ligorna i Europa avbryter sin verksamhet. Norge sätter stopp för sin ishockeysäsong, samtidigt som Turkiet pausar sina stora ligor i fotboll, basket och volleyboll.

+ Vitryssland sticker ut som en lugnets fyr (?) i coronamörkret när man sparkar igång herrarnas högstaliga i fotboll – med publik. Energetik–BGU besegrar Minsk med 3–1 inför några hundra supportrar.

20 mars

+ EM i simning i Budapest flyttas fram, från 11–24 maj till preliminärt 17–30 augusti.

+ Ytterligare tre golftävlingar på damernas USA-tour ställs in.

21 mars

+ Herrarnas ishockey-VM ställs in.

Epilog – fortfarande är det oklart med framför allt ett stort evenemang:

+ Sommar-OS i Tokyo är planerat att invigas den 24 juli, men allt färre tror att det är möjligt. Hittills vägrar dock arrangörerna kasta in handduken, trots hård vädjan från flera olympiska kommittéer och idrottare.

– Vi kommer att fortsätta förbereda oss för att arrangera evenemanget i juli, sade Toshiaki Endo, vice ordförande i Tokyo 2020:s organisationskommitté, den 21 mars.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning