Sportlovsfirare, se upp för busväder i svenska fjällen!

Regn, blåst och halka – det blir busväder gånger två i norr. Bild: TT/NTB Scanpix/Vidar Ruud

Det blir rejält blåsigt i de svenska fjälltrakterna, kombinerat med regn och plusgrader. Nya stormvarningar väntar till lördagen.

Just nu kommer ett lågtryck in från Norska havet, och det blir riktigt blåsigt i den norra halvan av Sverige, enligt Moa Hallberg, meteorolog på svenska SMHI.

– Vi har varningar för mycket hård vind i fjälltrakterna, och det kommer att vara väldigt blåsigt i stora delar av norra Sverige. Det kommer att blåsa mellan 20 och 24 meter i sekunden, säger hon.

Regn och plusgrader

Det kommer också att regna – minusgraderna håller sig borta förutom på vissa ställen i fjällen, så det blir både blött och blåsigt. Ett busväder som inte står högst på önskelistan, varken för sportlovslediga eller för arrangörerna i Åre, där alpina VM pågår.

– Det är också risk för plötslig ishalka i Norrbotten, Västerbotten och Jämtlandsfjällen, när det regnar på kalla vägbanor. Det kan bli väldigt halt.

I resten av landet kan det bli blåsigt, men inte som i norra Sverige. Molnen och plusgraderna dominerar.

– I norra Svealand kan det bli någon solglimt. I Götaland blir det molnigt och disigt, säger Moa Hallberg.

Ny stormvarning

Blåsten kommer att vina i dag och i natt, men framåt fredagseftermiddagen mojnar vinden i norr. Fast det är bara ett tillfälligt lugn.

– Vi har ett nytt lågtryck som kommer in över norra Sverige på lördag. Då kan det bli väldigt blåsigt, det finns risk för storm och stormbyar från Västernorrland och uppåt. Det kan också bli regn eller snö, säger Moa Hallberg.

I resten av landet blir det dock lugnt till helgen, med plusgrader och på sina håll solchanser.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning