Sportlovsfirare njuter av Helsingfors innerskärgård så länge isen bär

Skidlöpare, cyklister, barnvagnsekipage, fotgängare, hundförare, sätten är många men på isen finns det utrymme för alla. Bild: Timo Kari

Isläget varierar fortsättningsvis på många håll, men de senaste veckorna har det varit möjligt att besöka öarna i Helsingfors innerskärgård på ett enkelt sätt. Många har hittat ut på fjärden.

I södra Helsingfors, utanför Brunnsparken, finns en fantastisk innerskärgård. Ugnsholmen är bekant, till den kommer man med båt på sommaren och bro under de kallare månaderna. Man talar om Ugnsholmen som en holme, men i själva verket är det frågan om två öar, Norra och Södra Ugnsholmen.

I bakgrunden syns Sveaborg, till vänster syns stranden utanför Brunnsparken och bron som går över till Ugnsholmen. Bild: Timo Kari

På Norra Ugnsholmen finns ett kafé och vinterbad för dem som känner sig hugade. Tar man rutten västerut är Skifferholmen med HSS paviljong nästa, därefter Skiffergrundet med pizzeria.

Pålitliga israpporter får du på Meteorologiska institutets hemsida, eller via deras tjänst Balfi . Kontrollera alltid isläget innan du ger dig ut på äventyr.

Kärnisen ska vara minst 5 cm och helst 10 cm tjock för att bära en vuxen person. Snöskotrar och fyrhjulingar behöver minst 15 cm. Med bil ska man endast köra på markerade isvägar.

När du rör dig på isen ska du ha med dig isdubbar, en ispik och en visselpipa. Du bör även ha med dig extrakläder, telefon och ett rep.

Rör dig helst inte ensam. En säkerhetskompis är den bästa hjälpen i en nödsituation.

Källa: Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund

Rutten österut från Ugnsholmen är vanligen inte lika tillgänglig. Men nu är det inte vanligtvis. Det har varit en ordentlig vinter och isen är stadig. Den närmaste och största holmen är Stora Räntan. Holmen öppnades upp för allmänheten 1989 och dessförinnan hörde den till försvarsmakten. I den imponerande byggnaden ritad av Oiva Kallio var försvarets kemiska testlaboratorium.

Den stora byggnaden på Stora Räntan ritad av Oiva Kallio ger ett bastant intryck. Bild: Dann Pettersson

Stora Räntan reser sig högt ur havet och från bergsklacken på sydvästra sidan är utsikten magnifik. Det går en stig längs stranden, följer du den österut finns ett mysigt grilltak nere vid stranden. På holmen finns även ett intressant monument med koppling till Beastie Boys.

Utsikten från klippranden på Stora Räntan är magnifik, väl värd ett besök. Bild: Dann Pettersson

Fortsätt färden österut och nästa är Gamla Räntan. Kobben är inte lika imponerande som storasystern, men utsikten över det lilla sundet mellan öarna är minst sagt idyllisk. På den klippiga kobben finns en enstavla och fina möjligheter för picknick och liknande pausaktiviteter.

I sundet kommer Eeva Japisson gående. Hon har varit borta från staden ett par veckor och slogs av möjligheterna när hon återvände. Utöver att promenera på isen rekommenderar Japisson längdskidåkning på Degerö. Hon har startat sin promenad i Gardesstaden och säger att det alltid är en upplevelse att vara ute på isen.

Eeva Japisson säger att det gäller att njuta av det underbara vädret när det är möjligt. Bild: Dann Pettersson

– Det har varit ett knepigt år med coronaviruset och alla de begränsningar som kommit med det. Tursamt nog har den här vintern varit fin. Många har kunnat röra sig utomhus, vilket är trevligt. Men det gäller att alltid vara försiktig när man är på isen, säger Japisson och fortsätter mot fjärden utanför Ugnsholmen.

Vidare från Gamla Räntan kan man följa klipporna i nordöstlig riktning mot Långören. Här mellan öarna har Niko Tavast stannat. Han har en elcykel med feta däck som gör det möjligt för honom att susa fram över isen.

Niko Tavast tittar mot det öppna vattnet på sydsidan av Sveaborg. Bild: Timo Kari

– Det går bra att cykla på isen med den här. Jag har cyklat 10,4 kilometer och har ganska mycket batteri kvar. I somras kom jag 60 kilometer på en laddning, men kölden äter upp en del av strömmen trots att batteriet är isolerat. Men tar strömmen slut är det ingen panik, då fungerar den som en vanlig lite tyngre cykel, säger Tavast.

Målet för turen är Löyly på andra sidan fjärden. Ut mot Tavelgrundet, Långören, Abrahamsholmen och Räntan, på yttre sidan fjärden går det inte att ta sig torrskodd. En bit utanför Gamla Räntan går en farled i öst-västlig riktning.

– Jag har inte varit här ute tidigare och jag visste inte heller att det var möjligt. Men i helgen såg jag bilder på Instagram av folk som var här. Där ute kommer farleden emot och jag vill inte cykla för nära det öppna vattnet, säger Tavast innan han susar i väg.

På isen får människorna samsas med många fyrbenta kamrater som till synes inte vet vad de ska göra med allt utrymme. Bild: Dann Pettersson

Den sista holmen som syns på översiktsbilden är Långören. Följer man den ovan beskrivna rutten byter man stadsdel, Långören hör nämligen till stadsdelen Sveaborg. På holmen finns en tung byggnad som är del av försvarskomplexet som började byggas 1748 då Finland var en del av Sverige.

Mikko Saarela besöker ofta holmen. Nu har han spatserat över isen med sin hund, men på sommaren seglar han Drake vid segelföreningen Merenkävijät som har sin bas på holmen. Hunden springer omkring på holmen och lever sitt bästa liv medan Saarela njuter av solen.

– Det är en bra promenad att gå med hunden. Den gräver efter sorkar där borta, säger Saarela.

Mikko Saarela väntar på sin hund som bökar i snön. Bild: Timo Kari

Högst uppe i huset finns en sal som går att hyra för bröllop och liknande. Salsgolvet sluttar en aning, vilket inte är ett misstag. I förgången tid förvarades ammunition och kanonkulor i huset och på ett sluttande golv hjälper gravitationen att flytta kanonkulor och kruttunnor.

Sommartid går det en förbidelsebåt från den långa vita träbryggan intill Café Ursula. Passa på att ta turen medan isarna håller, i sommar kan du peka och säga: "Där var jag i vintras".

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning