Sporten är i kris

De finska skidåkarna bara klagar på vallarna!

Finsk sport är i kris! Varför? Man jämför gärna saker med Sverige. Men för tillfället görs allt bättre i Sverige. Det ekonomiska stödsystemet är bättre i Sverige: stödet går direkt till spelaren, atleten, skidåkaren.

Jyväskylä universitet och dess sportvetenskapliga fakultet har inte nått betydande resultat, det ser man i Mellersta Finland: hur många duktiga kommer därifrån? Bara Kampuksen Dynamo i futsal är i toppen. Bandysegern för Jyväskylän Seudun Palloseura var överraskande.

Sverige har ingen vetenskaplig idrottsläroanstalt med hög standard som Finland. Också samarbete genomförs bättre i Sverige. De finska skidåkarna bara klagar på vallarna! Kulturen och arbetslivet är annorlunda i Sverige: man diskuterar mer där. Finländaren är envis.

Lasse Pippola Sievi

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54