Sponsorerna sätter press då Fasel står handfallen inför diktatorn – ishockey-VM på väg att flyttas från Belarus

Ishockey-VM kommer med stor sannolikhet inte att arrangeras i Belarus i vår. Bild: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Efter att huvudsponsorn meddelat att man avbryter samarbetet med internationella ishockeyförbundet (IIHF) om VM arrangeras i Belarus ser det äntligen ut som om IIHF tvingas ta det beslut man hittills vägrat göra.

Då ishockeyns värdegrund och moral inte räcker till för att stå för grundläggande mänskliga rättigheter för alla krävs det yttre press för att få den allt mer föråldrade sporten att förändra sig.

René Fasels och Aleksandr Lukasjenkos känslofyllda kram och varma möte i Minsk kan ha varit början på slutet för den vitryska diktatorns dröm om ett ishockey-VM i Minsk.

Då Internationella ishockeyförbundets ordförande Fasel gång på gång uttryckt sitt stöd för regimen som inte bara torterat, förföljt och mördat utan också våldtagit och misshandlat sina egna medborgare måste någon annan kliva fram och slå näven i bordet och kräva att IIHF bär sitt ansvar.

Fasel har verkat helt immun mot den kritik som riktats mot honom och mot IIHF. Att statsöverhuvuden, ministrar, ishockeyledare och media krävt att VM flyttas från Belarus har Fasel närmast avfärdat med en axelryckning och bland annat konstaterat att "man gör allt för att VM ska kunna arrangeras i Minsk", att "man inte ska blanda idrott med politik" och kommit med andra lika idiotiska uttalanden.

Fasel verkar inte bara vara immun mot kritik, fakta och verkligheten. Han ser – precis som president Lukasjenko – världen ur sin egen bubbla där de egna privilegierna och fördelarna verkar vara det enda som betyder något.

Därför krävs det mer än starka ställningstaganden och fördömande kommentarer för att rubba den schweiziska hockeybossen.

Då Skoda, ishockey-VM:s långvariga huvudsponsor, på lördagen meddelade att företaget drar tillbaka sitt sponsorskap från VM om turneringen inte flyttas från Minsk talas det ett språk som till och med Fasel förstår och måste lyssna till.

"Vi har varit stolta partners med VM i 28 år. Men står för, förespråkar och främjar mänskliga rättigheter. Därför kommer Skoda att dra tillbaka sin sponsorering från VM 2021 om Belarus står som värd för mästerskapet" skriver Skoda på Twitter.

Nivea, som också sponsorerar IIHF och VM, meddelade att också de drar sig ur årets turnering om den hålls i Minsk.

Tyvärr verkar ren ekonomisk förlust vara det enda som kan framkalla önskade reaktioner. Då Fasels envishet, brist på respekt för mänskliga rättigheter och faktaresistens nu börjar kosta IIHF pengar kommer förbundet att tvingas agera.

Efter att ha stretat emot i fem månader kommer Fasel att vara tvungen att böja sig inför den yttre pressen och meddela att VM inte kommer att arrangeras i Minsk i vår.

Filip Saxén Sportchef

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning