Sponsorer kan hoppa av OS i Tokyo

Sponsorer kan hoppa av OS i Tokyo. Men Japans OS-minister säger att spelen ska genomföras till varje pris. Arkivbild. Bild: AP Photo/Eugene Hoshiko

Samtidigt som Japans OS-minister säger att sommarspelen ska genomföras till varje pris nästa år, höjs ett varnande finger för att sponsorer är på väg att hoppa av. Flera sponsorskontrakt har inte förlängts för de framflyttade spelen.

En förutsättning för beslutet att flytta Tokyo-OS ett år framåt var att sponsorerna förlängde avtalen med ett år.

– Vad vi kan se har vi deras fulla stöd i detta beslut, sade Thomas Bach, ordföranden i Internationella olympiska kommittén, i våras.

Men enligt Reuters har inte alla avtal, som går ut vid årsskiftet, förlängts och tre källor säger att några sponsorer tvekar att göra det.

Dels för att OS-flytten blir så dyr och man inte vill betala mer, dels för att företagen själva har drabbats ekonomiskt av coronapandemin.

Samtidigt vill inte japanska företag förstöra sitt rykte genom att överge ett politiskt viktigt nationellt projekt.

Vid en presskonferens på tisdagen sade Japans OS-minister Seiko Hashimoto att OS ska hållas till vilket pris som helst, trots farhågorna som rör smittspridning av coronaviruset.

– Jag vill koncentrera vårt arbete till åtgärder mot coronaviruset, sade hon.

Arrangören har över 200 förslag på åtgärder för att förhindra smittspridning, inklusive reserestriktioner för utländska aktiva, åtgärder mot viruset i OS-byn och hur man ska hantera publik.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning