Splittrat på Island

Alltingsval hölls under veckoslutet för andra gången inom ett år och politiken fortsätter instabil på Island.

Den isländska regeringen föll då ett av koalitionspartierna lämnade regeringen i protest mot statsminister Bjarni Benediktsson. Han hade inte avslöjat att han kände till sin fars engagemang i försöken att lindra påföljden av ett pedofilbrott. I fjol föll regeringen då den dåvarande statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson hamnade i blåsväder på grund av de så kallade Panamadokumenten.

Islänningarna förefaller att ha ett kort politiskt minne eller så är de mycket förlåtande. I valet under veckoslutet blev Benediktssons självständighetsparti fortsättningsvis största parti och bara ett år efter att Gunnlaugsson hamnade ute i kylan är han inne i värmen igen med besked. Han grundade för några veckor sedan ett nytt parti (Centerpartiet) som nu kom in med buller och bång.

Med tanke på att det var det tredje alltingsvalet på fyra år var valdeltagandet överraskande högt, över 81 procent. Islänningarna valde den här gången att ge chansen åt några nya partier, i stället för att i protest mot regeringen tydligt stödja oppositionen i alltinget. Det ledde till att rösterna splittrades och försvårar regeringsbildningen.

Trots en röstspärr på fem procent tog sig åtta partier in i alltinget. Det har aldrig tidigare suttit så många partier i alltinget med totalt endast 63 platser. I finländska förhållanden med 200 riksdagsledamöter skulle det motsvara 25 partier.

Katrín Jakobsdóttir såg före valet ut som den sannolika nya statsministern, men hennes gröna vänsterparti klarade sig sämre än opinionsmätningarna lovade. Partiet gick ändå framåt en aning och blev näst största parti och hon är fortfarande en stark kandidat för statsministerposten, minst lika stark som den avgående statsministern.

I vilket fall som helst blir det svåra regeringsförhandlingar. Det ger sällan starka regeringar, så islänningarna kan tvingas till valurnorna snart igen.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03