Splittrad SFP-grupp ratade komiker

Komikern Beppe Grillo och hans italienska populistparti vill lämna det EU-kritiska blocket, men han får se sig om efter ett annat parti än EU-liberalerna Alde, som nobbar honom. Bild: Lehtikuva / AFP / Marco Bertorello

Det italienska populistpartiet Femstjärnerörelsen som leds av komikern Beppe Grillo platsar inte liberala Alde där SFP sitter representerat i Bryssel. Grillo ville lämna EU-kritikerna för proeuropeiska Alde, men fick nej till slut.

EU-liberalerna Alde kunde ha fått förstärkning i Bryssel, men gruppen sade nej till italienska Femstjärnerörelsens begäran om att ansluta. Av de finländska partierna är både Centern och SFP representerade i Alde. EU-parlamentarikern Anneli Jäätteenmäki (C) säger att det rådde delade meningar inom gruppen, och gruppordföranden Guy Verhofstadt tog tillbaka sitt förslag.

– Han gjorde så eftersom det fanns två olika åsikter, säger Jäätteenmäki till FNB.

Femstjärnerörelsen kräver bland annat en italiensk folkomröstning om euron. Partiet föreslår också att sanktionerna mot Ryssland ska lindras. Flytten till Alde stupade på att steget från EU-kritiker till Bryssels mest EU-vänliga gruppering blev för stort. Alde är positivt till både EU och euron.

Femstjärnerörelsen har tidigare hört till samma EU-kritiska grupp som brittiska Ukip och svenska SD, men gruppen håller på att splittras på grund av brexit.

Ur Aldes synvinkel skulle en flytt ha inneburit ett ökat inflytande strax innan EU-parlamentet ska välja talman nästa vecka. Med andra ord skulle Verhofstadts möjligheter att få uppdraget ha ökat. Gruppen skulle ha blivit den tredje största i EU-parlamentet efter Europeiska folkpartiet och socialistgruppen S&D, men nu blir det inte så.

Verhofstadt säger sig i stället hoppas på mer samarbete med Femstjärnerörelsen i frågor där partierna inte stpår så långt ifrån varandra.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03