Splittrad senat utser Trumpvänlig spionchef

John Ratcliffe, numera högste ansvarig för den nationella underrättelsetjänsten. Arkivbild. Bild: Andrew Harnik/AP/TT

Den amerikanska senaten har godkänt John Ratcliffe som ny chef för den nationella underrättelsetjänsten.

Ratcliffe är känd som en trogen anhängare till president Donald Trump och det här är andra gången presidenten föreslår den konservativa republikanen.

Ratcliffe röstades igenom med siffrorna 49–44 och fick därmed fler nej-röster än någon annan chef på posten fått, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Röstningen följde partilinjerna där demokraterna röstade nej och republikanerna ja.

Chef för den nationella underättelsetjänsten var en post som inrättades tre år efter 11 september-attackerna för att ansvara för USA:s 17 olika underrättelsemyndigheter.

Det var i juli som Trump först föreslog John Ratcliffe, något presidenten fick dra tillbaka efter att både demokrater och republikaner ifrågasatt Ratcliffes kvalifikationer och att han skulle ha friserat sitt cv.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning