Splittrad borgerlig allians blir svenska försvarsministerns räddning

Sitter kvar. Två av fyra allianspartier backar från misstroendet mot försvarsminister Peter Hultqvist. Det betyder att han sitter kvar på sin post. Turerna kring it-skandalen vid Transportstyrelsen utreds nu av riksdagens konstitutionsutskott. Bild: Vesa Moilanen

Det misstroendevotum som sedan sommaren hängt över den svenska försvarsministern Peter Hultqvist faller när två partier meddelar att de inte går vidare med det. Samtidigt blir en djup spricka i det borgerliga allianssamarbetet tydlig med ett år till val.

STOCKHOLM När säkerhetsskandalen vid den svenska Transportstyrelsen briserade i juli hotade de fyra borgerliga allianspartierna med misstroendeförklaring mot tre ministrar i den rödgröna regeringen.

Två avgick direkt, inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson. Men statsminister Stefan Löfven spelade ett högt spel och valde att hålla kvar den tredje, försvarsminister Peter Hultqvist.

Sedan dess har hotet om misstroende hängt över Hultqvist, och därmed också Löfvens regering. Det var tänkt att verkställas när riksdagen sedan den här veckan igen är samlad.

Men på torsdag eftermiddag meddelade både Centerpartiet och Liberalerna att de inte går vidare i frågan. Det betyder att det inte finns tillräcklig majoritet för att fälla Peter Hultqvist.

– Peter Hultqvist har agerat mycket klandervärt och det finns skäl för kritik. Däremot är det inte tillräckligt starka skäl för att fälla honom i en misstroendeomröstning. Det krävs ju lite sans och balans i det politiska samtalet, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf till Sveriges radio.

Populär politiker

Misstroendet mot Hultqvist har handlat om att han inte meddelade statsministern att icke-säkerhetsklassad personal utomlands fått tillgång till för Sverige känslig information, i och med att Transportstyrelsen lagt ut verksamhet.

Enligt Annie Lööf har information tillkommit som ändrat på bedömningen. Till exempel, som hon säger, att informationen redan funnits i statsministerns eget kansli och att det då är rimligt att lita på att Hultqvist förutsatte att statsministern kände till problemen.

Flera politiska bedömare menar ändå att det egentliga skälet är mer krasst. Peter Hultqvist är en populär politiker och en opinionsmätning så sent som för några dagar sedan visar att bara tre av tio av alliansväljarna vill ha bort honom.

– Jag känner ju det som viktigt och förtroendeingivande att kunna fortsätta som försvarsminister och jag kommer även i fortsättningen att göra allt för att göra ett så bra arbete som möjligt, kommenterar han själv beskedet.

Dubbel seger

Moderaterna och Kristdemokraterna håller däremot kvar vid sitt misstroende, även om det inte kommer att gå igenom i riksdagen.

Det som var tänkt att vara ett gemensamt styrkebesked från den borgerliga alliansen, och som ännu i somras satte hela regeringen i gungning, har nu i stället blottlagt en betydande splittring. En dubbel seger för Stefan Löfven beskriver Dagens Nyheters politiska kommentator Ewa Stenberg det som. Hultqvist får stanna samtidigt som de politiska motståndarna visar sig svaga.

– Alliansen fungerar inte som en sammanhållen opposition längre, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö till nyhetsbyrån TT.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor medger enligt TT att splittringen i förhållande till försvarsministern är "lite av en present" till dem som vill sprida en bild av en allians som inte kan enas i viktiga frågor.

Liberalernas Jan Björklund betonar att beslutet om att inte stödja en misstroendeförklaring gäller i det här skedet. Det så kallade konstitutionsutskottet i riksdagen utreder nu härvan kring Transportstyrelsen och enligt honom "går det inte att utesluta" att det landar i att en minister behöver avgå.

Enligt honom kan det handla om statsministern, försvarsministern eller EU-ministern – som när det gällde var statssekreterare hos inrikesministern som lämnade sin post.

Sverigedemokraterna har redan väckt misstroende mot Stefan Löfven och den första omröstningen sker på fredagsmorgonen. Moderaterna diskuterade på torsdagskvällen om de tänker stödja Sverigedemokraterna i frågan, men landade i ett nej.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03