Spjutkastarna styvnade i kylan i Vanda

Tero Pitkämäki stod för en 83-metersbåge i Vanda. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Svalt väder och kall vind fick spjutkastarna att stelna i tävlingen Gyllene spjutet i Vanda. Trinidadiern Keshorn Walcott vann på 84,16 meter.

Tero Pitkämäki kom tvåa med 83,51 och argentinaren Braian Toledo trea med 78,17.

Hela tättrion kastade sina bästa resultat i första omgången.

– Jag är helt nöjd med mitt första kast. Jag har aldrig varit bra i säsongens första tävling så det här var ett bra resultat för mig i dag, sade Walcott.

– Efter det första kastet började jag frysa. Vädret överrumplade mig helt för jag kunde inte vänta mig sådant här efter gårdagen.

Pitkämäki klagade inte över vädret men problemet i sätesmuskeln, som slog till första gången i Doha för tre veckor sedan, besvärade honom även nu.

– Rumpan blev spändare och spändare för varje kast, sade Pitkämäki.

Pitkämäki inledde försiktigt vad gällde ansatsfarten men ända kom det bästa resultatet i första kastet.

– Tekniken började sönderfalla genast när jag ökade farten, sade Pitkämäki.

– Det första kastet var alldeles bra men de fem följande lämnade ingen bra smak i munnen.

Pitkämäki tävlar nästa gång i Diamond League i Rom den 8 juni och i Paavo Nurmi Games den 13 juni. I juni avgörs även Elittävlingen i Kuortane och han ska också tävla i förstaligan i landslags-EM i Vasa.

– Jag genomför en kastträning före nästa tävling. Målet är att jag i Rom skulle kasta jämnt precis som i säsongsöppningen i Doha. I dag var jag inte jämn, sade Pitkämäki.

I Doha den 5 maj kastade Pitkämäki över 80 meter i 4 av sina 5 kast och belade fjärde platsen med finska årsbästa resultatet 84,26.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning