Spjutet flög långt i stormvinden

I samspråk. Tero Pitkämäki och Antti Ruuskanen var i bra form i Villmanstrand. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Elittävlingarna i Villmanstrand såg till en början ut att bjuda på betydligt mer svåra vindar än högklassig spjutkastning, men trenden vände i näst sista omgången.

Antti Ruuskanen tog ledningen med ett 83 meter långt kast, vilket blev utmärkt tändvätska för Tero Pitkämäki. Han vann på 86,13 och tog hem hela elittävlingshelheten, där olika grenars representanter poängsätts för sina prestationer och jämförs med varandra. Pitkämäki gick om Nooralotta Neziri, som på grund av skadeproblem inte stod på startlinjen i 100 meter häck.

– Jag trodde inte att jag klarar av att nå ett så bra resultat, så segern i elittävlingsserien var en överraskning. Jag skulle inte ha nått resultatet utan Antti, så jag får tacka honom, säger Pitkämäki.

Heidi Nokelainen satte nytt personbästa i damernas spjuttävling med 62,13 och gick upp på tredjeplats i sammanställningen.

Pitkämäki tog hem 10 000 euro för den knappa segern över Neziri.

Nokelainen slog sitt tidigare rekord på 60,98 två gånger i tävlingen trots att vinden låg på från sidan. Hon var ändå inte helt nöjd.

– Överkroppen trycktes för långt framåt, så att snärten blev onödigt kort, säger 25-åringen Nokelainen.

Hon är med i den kommande landskampen mot Sverige och ska också tävla i italienska Roveto den 6 september. Nytt rekord är målet båda gångerna.

– Det kan nog bli en meter till.

Söderberg i form

Släggkastarna brukar inte behöva oroa sig för vinden, men David Söderberg tvingades göra det i sin första tävling efter OS i Rio de Janeiro.

– Helt otrolig vind. Den fattade tag till och med om min kropp, sade Söderberg som tre gånger kastade över 74 meter.

– Efter OS i Rio kändes det osäkert hela veckan, men det här gick överraskande bra, säger Söderberg. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning