Spiran kollapsade, men tuppen är räddad!

En känd staty av en tupp som satt på spiran som rasade in i elden i Notre-Dame i Paris har hittats.

Tuppen i koppar är illa tilltygad men kommer att kunna återställas, uppger en källa från kulturdepartementet för tidningen Le Parisien.

– Tuppen är räddad, säger personen till tidningen.

Bild: Geoffroy Van Der Hasselt

Flera brandmän rusade in i kyrkan för att rädda några av de ovärderliga föremål som riskerade förstöras i branden som bröt ut i måndags. En bit som sägs ha tillhört Kristi törnekrona uppges ha räddats, liksom ett klädesplagg som bars av kung Ludvig IX. Andra statyer hade sedan tidigare flyttats på grund av en renovering av kyrkan.

Påve Franciskus hyllade under ett tal i Vatikanen brandmännen och räddningsinsatsen.

– Hela kyrkan vill tacka alla dem som gjorde allt de kunde, till och med riskerade sina liv, för att rädda basilikan, sade Franciskus.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54