Spike Lee kommer till Helsingfors

Spike Lee kommer till filmfestivalen Kärlek & Anarki. Bild: Andy Kropa/AP/TT

Regissören Spike Lee är celeber gäst på årets upplaga av Kärlek & Anarki.

Spike Lees besök i Helsingfors i slutet av september innebär att en länge närd dröm hos de ansvariga för Kärlek & Anarki uppfylls. Spike Lee har stått på önskelistan över gäster sedan filmen Do the right thing visades på Kärlek & Anarki 1989.

Initiativet till Spike Lees besök har tagits av Jasper Pääkkönen som har en stor roll i Lees senaste film BlacKkKlansman, just nu bioaktuell i Helsingfors. Besöket förverkligas med hjälp av USA:s ambassad i Helsingfors.

Spike Lee kommer att hålla en mästarklass under besöket. Dessutom visas filmerna BlacKkKlansman och Do the right thing.

Också Margarethe von Trotta gästar Kärlek & Anarki. von Trotta är en av de regissörer som i dokumentären Searching for Ingmar Bergman vittnar om Bergmans inflytande över deras filmer. Besöket förverkligas i samarbete med Hanaholmens kulturcentrum.

Drygt fyrtio procent av de filmer som visas på Kärlek & Anarki har regisserats av kvinnor. Bland dem finns Nadine Labaks Capernaum som beskrivs som en saga om gatpojkar och Chloé Zhaos The Rider som handlar om en rodeoryttare som råkar ut för en skallskada.

Biljetterna till filmerna på Kärlek & Anarki kommer till salu 13 september. Festivalen pågår 20.9–30.9.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54