Spetsnoshörningarna blir fler och fler

Få spetsnoshörningar lever numera utanför nationalparker och reservat. Den här föddes i en djurpark i Tjeckien för några år sedan. Bild: Petr David Josek/AP-TT

Hotet från tjuvjakt finns fortfarande, men nu verkar spetsnoshörningarna ändå öka i antal.

Spetsnoshörningarna i Afrika kommer långsamt att bli fler under de kommande fem åren. Det spår Internationella naturvårdsunionen IUCN. Organisationen tycker att utvecklingen ger hopp om att skyddsinsatser kan övervinna hotet från tjuvjakt.

Noshörningar hotas av såväl efterfrågan på horn som krympande habitat. Numera är det sällan som de hittas utanför nationalparker och reservat. Men antalet spetsnoshörningar ökar försiktigt till följd av tuffa brottsbekämpande åtgärder och för att vissa djur flyttas för att uppmuntra till reproduktion.

År 2012 fanns runt 4 800 spetsnoshörningar i det vilda, att jämföra med över 5 600 år 2018.

"Även om Afrikas noshörningar inte på något sätt går säkra från utrotning, så är spetsnoshörningarnas fortsatt långsamma återhämtning ett bevis på att de enorma ansträngningarna fungerar" skriver Grethel Aguilar, tillfällig chef för IUCN.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning