Hälsotips: Ät spenat!

Spenat kan motverka fettlever, enligt en svensk studie. Bild: TT-AP/Matthew Mead

Ät din spenat, det lönar sig. En studie från Karolinska institutet i Sverigevisar att grönbladiga växter i kosten kan minska risken för att utveckla fettlever.

Hemligheten bakom de grönbladiga grönsakernas skyddande verkan är nitrat, ett salt som kroppen kan ombilda till kväveoxid. Forskarna rekommenderar därför att grönbladiga grönsaker, till exempel vanlig sallad, hamnar på tallriken varje dag. Högst nitrathalter har spenat och ruccola.

– Det krävs inte heller några stora mängder för att få en skyddande effekt, endast cirka 200 gram per dag. Men tyvärr är det många som helt väljer bort grönsaker i dag, säger Mattias Carlström, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Studien genomfördes på möss som gått på en västerländsk diet med mycket fett och socker. När mössen fick nitrat i födan såg forskarna en lägre andel fettinlagring i levern. Resultaten bekräftades sedan i studier på mänskliga leverceller. Forskarna upptäckte dessutom att möss med typ 2-diabetes fick lägre blodtryck och förbättrad insulinkänslighet.

– Ingen har ännu fokuserat på nitrat vilket vi tror är nyckeln. Nu vill vi genomföra en klinisk studie för att se om nitrat minskar risken att utveckla allvarlig leversteatos. Resultaten kan leda till utveckling av nya läkemedel eller kompletterande rön kring kosttillskott.

Studien har publicerats i vetenskapstidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Fakta

Många drabbas av fettlever

Omkring 25 procent av befolkningen drabbas av fettlever, som också kallas leversteatos.

De vanligaste orsakerna till fettlever är övervikt eller hög alkoholkonsumtion.

Det finns inget läkemedel för att behandla sjukdomen.

Källa: Karolinska institutet

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39