Spelövertag utan fullträff – Finland mållöst mot Island

Linda Sällström och Adelina Engman fick inte hål på Island. Bild: SPT Arkiv

Finland hade mer boll mot Island, men problemen på den sista tredjedelen fortsätter.

Damlandslaget har haft svårigheter i målskyttet i så gott som alla landskamper under 2019. Det är bara i två landskamper mot Sydafrika som Finland har gjort mer än ett mål.

Något tydligt trendbrott blev det inte i torsdagens hemmalandskamp mot Island.

Finland skapade fler chanser och spelade stundtals riktigt fyndigt, men några fullträffar blev det inte. Landskampen i Åbo slutade mållös.

–  Vi skapade tillräckligt för att vinna matchen med flera måls marginal. Att skapa så här mycket mot ett lag som Island är väldigt bra, säger förbundskaptenen Anna Signeul.

Ni har blivit nollade i hälften av landskamperna under året. Hur orolig är du?

–  Jag är helt säker på att det kommer. De här spelarna gör mål i sina klubblag. Vi måste fortsätta jobba på. Jag är inte orolig.

Signeul säger att hon är stolt över sitt lag.

–  När vi börjar göra mål kommer jag att vara ännu stoltare.

Berömmer Alanen

Finland ställde upp med nästintill bästa tänkbara startelva på torsdagen. Förstamålvakten Tinja-Riikka Korpela kom inte till spel på grund av en förkylning, men i övrigt skickade Signeul ut det som mycket väl kan vara startspelarna i höstens EM-kval.

Bland annat spelade Emmi Alanen på innermittfältet. Hon har spelat väldigt lite i landslaget på grund av skador, men nu var hon tillbaka.

–  Emmi spelade för två personer. Hon får det att se så enkelt ut, säger Signeul.

Alanen och Eveliina Summanen såg till att Finland tog tag i spelet från start. Laget var piggt och hade bollen mer i den första halvleken, men några riktigt farliga lägen skapade man inte.

I stället var det Island som hade det bästa läget. I den sjätte minuten räddade ribban Finland från ett tidigt baklängesmål.

Ny match på måndag

I den andra halvleken fortsatte Finland att hålla i bollen, men hemmalaget var för uddlöst. Spelarna tröttnade en aning, Finland blev oskarpare och till slut blev det ingen utdelning.

Ria Öling hade det bästa läget, men hon sköt över från nära håll.

–  Vi förtjänade att vinna matchen och spelade riktigt bra – speciellt i första halvlek – men när man inte gör mål blir det lite stressigt. Att vi höll nollan för tredje matchen i följd är däremot värt en stor eloge, säger Signeul.

Om några dagar får samma lag en ny möjlighet att hitta målet. På måndag möts Finland och Island i Alberga i Esbo.

–  De här matcherna är väldigt viktiga för oss inför EM-kvalet. Vi behöver spela ihop oss och konkurrensen om platserna är tuff, säger Signeul.

Finland–Island 0–0

Publik: 1 112.

Finland (4–4–2): Anna Tamminen (mv) – Emma Koivisto, Natalia Kuikka, Anna Westerlund, Tuija Hyyrynen (90 min Nora Heroum) – Ria Öling (90 min Julia Tunturi), Emmi Alanen, Eveliina Summanen (76 min Olga Ahtinen), Adelina Engman (76 min Sanni Franssi) – Linda Sällström (90 min Kaisa Collin), Juliette Kemppi (62 min Heidi Kollanen).

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning