Spellistor ett hån mot musikalisk mångfald

Det är en form av historieförfalskning att göra upp spellistor där musiken huvudsakligen kommit till efter 1960.

Varje gång Svenska Yle bemöter Vegalyssnarnas missnöje (med språket, tompratet eller valet av musik) upprepas och understryks vilken övermäktig utmaning det är att tillfredsställa hela Vegas målgrupp. Vi är trötta på att höra om enkäter och statistik som försöker rättfärdiga radioutbudet, senast den enahanda musiken (Alex Fager, HBL Debatt 19.5).

Hans Rautio (HBL 14.5) och Lars Karlsson (HBL 19.5) ifrågasätter med fog metoderna för de undersökningar som Yle beställer av Taloustutkimus för att påvisa lyssnarnas musikpreferenser.

Att servera en liten skara lyssnare ett snävt urval musik att ta ställning till (främst engelskspråkiga hittar och rikssvensk populärmusik från de senaste 60 åren) är garanterat inte rätt metod för att vaska fram musik för en radiopublik med kvalitetskrav. Det är som att fråga ett litet antal personer om de helst vill ha leverlåda, surströmming eller konserverad gröt till lunch och sedan dra slutsatsen att hela befolkningen älskar leverlåda för att de tillfrågade oftast valde bort strömmingen och gröten. Yle Vegas spellistor är ett hån mot den musikaliska mångfalden och ett underskattande av lyssnarna. På Yle Vega spelas klassisk musik nästan uteslutande nattetid och i något enstaka specialprogram.

Yles musikansvariga måste ha en djup och bred musikbildning. Det är en form av historieförfalskning att göra upp spellistor där musiken huvudsakligen kommit till efter 1960. En musikchef som försummar Bach och Chopin är som en konsthistoriker som förbiser Leonardo da Vinci och Michelangelo. Det gagnar ingen åldersgrupp.

Mottot för Marcus Rosenlunds vetenskapsprogram Kvanthopp – "det du inte visste att du ville veta" är en utgångspunkt med respekt för lyssnarna. Måns Strömberg gör vidsynta musikprogram i den andan. Mi Wegelius och Marit Lindqvist gör seriösa tänkvärda program. Det är alltså möjligt.

Pratig jargong och omotiverade musiksnuttar som gör pyttipanna av programmen är missriktat publikfrieri. Rundradion har en allmänbildande uppgift.

Gunilla Malm Helsingfors

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning