Spelglädje och respekt med Wentus Blues Band

Energin och engagemanget är på topp på Wentus Blues Bands tionde studioalbum Throwback.

Blues

Wentus Blues Band

Throwback (Ramasound)

Karlebys bluesstolthet Wentus Blues Band har verkat i mer än tre decennier, och vuxit till en av Nordens bluesinstitutioner. Energin och engagemanget är utifrån aktuella, tionde studioalbumet Throwback i varje fall fortfarande på topp, vilket inte förvånar: bluesmusiker åldras ju inte, de når bara djupare in i bluesens hjärta.

Bandledaren Robban Hagnäs och hans gäng har under åren gett ut en hel del eget material, men framför allt profilerat sig genom att göra turnéer tillsammans med bluesens internationella stornamn. Så vad är i det här skedet naturligare än ett album där en del av dessa samarbetspartners låtar tolkas, med en blandning av spelglädje och respekt.

Många av de valda artisterna agerar vid det här laget i den ovanjordiska orkestern, så WBB:s projekt blir förutom att hedra dem också att föra deras tradition vidare – något bandet under karriären gjort till en hjärtesak.

Mustigt samspel

Här finns nedslag i den urbana Chicagobluesen (Carey Bell, Phil Guy), toner från amerikanska södern (Louisiana Red) och också någon lite funkigare variant (Eddie Kirkland). Men om det i första hand är svängig uptempoblues som gäller är det ändå de två balladbottnade numren jag främst faller för – svenska Sven Zetterbergs I think you need a shrink med stark soulkänsla, och Canned Heats (grundades 1965 men turnerar ännu) klassiker This Was.

WBB:s trumfkort är ett tätt, mustigt samspel, och vid sidan av den stilfulla gitarristen Niko Riippa tar också Pekka Gröhn nu ordentligt med plats. Hans elorgel ger grunden en fin fyllighet, och soloutflykterna är äventyr man gärna följer.

Det här gänget ägnar sig inte åt studiotrixande eller överflödig dekoration, och konsekvent nog är skivan inspelad live i en gammal Karlebyskolbyggnad – där en del av musikanterna under ungdomen betat av sina skolår.

I februari kan man se bandet på konserter med svenska bluesmaestron Rolf Wikström, vars senaste album Istället för tystnad också kan vara värt att kolla upp.

Wentus Blues Band och Rolf Wikström uppträder i Helsingfors 16.2 (Savoyteatern), i Jakobstad 17.2 (Schaumansalen) och i Vasa 18.2 (Ritz).

Henrik Jansson Författare

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46