Spelberoende kritiska till reklam – Veikkaus berättar varför den behövs

Spelmaskinerna är ett gissel för många spelberoende. Bild: Lehtikuva/Jarmo Stenmark

Spelbeteendet och problemen med spel om pengar har nu kartlagts grundligare i Finland än i något annat europeiskt land, enligt Institutet för hälsa och välfärd THL.

I början av året slogs de tre spelbolagen Veikkaus, penningautomatföreningen RAY och Finntoto ihop till ett bolag, Veikkaus. För att senare kunna utvärdera konsekvenserna beställde Social- och hälsovårdsministeriet en tudelad rapport om läget 2016.

Nu finns det finländska spelberoendet dokumenterat i två rapporter på 150 sidor var. Den ena utgår från en traditionell befolkningsenkät, den andra från en webbenkät bland dem som sökt hjälp för sitt spelberoende på Spelkliniken i Helsingfors.

Befolkningsenkäten som gjordes i Nyland, Birkaland och Kymmenedalen visar att 83 procent har spelat om pengar och att 38 procent har spelat på nätet. Över hälften spelar för att vinna pengar medan 30 procent är ute efter spänning eller tidsfördriv. Det finns skillnader mellan könen och de olika åldersgrupperna, till exempel spelar de yngre oftare i grupp.

Effektiv och destruktiv reklam

Av Spelklinikens klienter uppger 85 procent att de spelar varje vecka, ofta varje dag. När det gäller den här gruppen vill forskarna lyfta fram de spelberoendes upplevelse av spelbolagens marknadsföring. Varannan tror att reklam fått dem att spela mer. Speciellt för dem som försöker låta bli att spela är reklamen besvärlig. Spelmaskinerna som finns i restauranger, butiker och bensinstationer kan leda till återfall, även för dem som spelat på nätet.

– Över hälften av dem som kontaktar Spelkliniken säger att de har problem med spelmaskinerna. Det borde finnas sätt att begränsa sitt spelande på dem, säger Maria Heiskanen som är forskare på Spelkliniken.

I presentationen av rapporten var det mycket tal om hjälpmedel för att begränsa sitt eget spelande, och att spelbolagen måste ansvara för informationen om hur man lyckas med det.

Johanna Lipponen som är chef för samhällsansvar på Veikkaus vill poängtera att rapportens information redan är föråldrad. Från och med tisdag måste varje spelare ha en gräns för hur stora förluster hen får göra per dag och per månad.

– Man kan också stänga av vissa spel, för en tid eller för alltid, säger Lipponen.

Misslyckad kommunikation

Flera av dem som kom och lyssnade på presentationen ville diskutera skenheligheten i den finländska modellen. Befolkningsenkäten visar att nästan varannan tycker att det viktigaste syftet med spel om pengar är att samla in pengar till föreningar, konst och andra allmännyttiga ändamål.

– Den viktigaste grunden för det finländska monopolsystemet för spel om pengar är att minska de negativa följderna av spelandet. I det här avseendet verkar staten och spelbolagen ha misslyckats med sin kommunikation, säger THL:s specialforskare Jani Selin.

Kritikerna tycker att det är fel att lyfta upp välgörande ändamål i marknadsföringen när en del av dem som spelar har stora problem.

Johanna Lipponen håller med om att det finns problem, i synnerhet med de lättillgängliga automaterna.

– Det är en finländsk grej, i andra länder är de inte lika utbredda. Det är ett politiskt beslut.

Vad skulle hända om man tog bort alla automater?

– Då går vi minste om intäkter.

Det riktas skarp kritik mot er reklam. Hur mycket pengar satsar ni på marknadsföring och varför är det nödvändigt?

– Om man räknar ihop de tre bolagens utgifter i fjol blir det 60 miljoner, eller 1,6 procent av omsättningen. Det inkluderar sponsring. Om vi inte gjorde reklam skulle folk till exempel inte veta hur mycket man kan vinna på Lotto.

Enligt Johanna Lipponen bidrar reklamsatsningarna till att bredda spelarprofilen.

– Vårt mål är att samla lite pengar från så många kunder som möjligt.

THL ska göra en ny undersökning i vår, för att se hur spelberoendet utvecklats. Men före det testar man ett konkret hjälpmedel mot spelbehov – en nässprej som ska dämpa suget.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03