Spelarna vill göra livet svårt för klubbledningen

Jukka Halme hör till HIFK:s erfarna garde. Bild: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

På lördag kör division 1 i gång med en full omgång. Från ligan degraderade HIFK inleder borta mot FC Haka och målet är att genast från premiären visa att man inte är tillbaka på divisionsnivå för gott.

Efter tre år i ligan blev Helsingfors IFK:s öde i höstas att bli nedflyttade till Ettan. Med ett förnyat träningsteam vid rodret är målet att visa att HIFK hör till den finländska fotbollens finrum.

– Vi kan egentligen inte ha något annat mål än att gå ut som ett tätt lag för att vinna varje match. Vi ska hålla vårt dagliga arbete på en väldigt hög nivå och genom det nå ett så bra slutresultat som möjligt, säger chefstränaren Teemu Kankkunen och ler åt sitt diplomatiska, något mystiska svar.

Mellan raderna kan man läsa att målet är att ta hissen tillbaka till ligan – och hoppas att klubbledningen kan bygga en ekonomisk grund som gör det möjligt att ta steget tillbaka.

– Vårt jobb är att sköta det idrottsliga, säger Kankkunen.

Många egna juniorer

HIFK:s trupp har förändrats en del sedan ligasäsongen 2017 då veteraner som Mika Väyrynen, Mikael Forssell och Juho Mäkelä fortsatt mot nya utmaningar i livet. Men lagets stomme är rätt långt densamma som i fjol med ett friskt tillskott i form av hungriga ynglingar.

Under den senaste månaden har Kankkunen fått två välkomna förstärkningar i spanska mittfältaren Fernando Cózar Torres och fysiska mittbacken Jarkko Lahdenmäki.

– Fernando är en skottstark mittfältare som kom från KPV. Han bidrar med olika alternativ till mittfältet och han har en annorlunda spelstil än de övriga mittfältarna. Jarkko är en grabbig, storväxt kille som kompletterar backbesättningen. Bägge två är goda, exakta nyförvärv.

Kankkunens bakgrund i HIFK:s juniorverksamhet syns också i spelartruppen. I fjol ledde Kankkunen klubbens A-juniorer till FM-brons och lyfte det juniorbetonade andralaget till Tvåan. I representationslagets trupp finns ett drygt dussin spelare som ännu inte fyllt tjugo år – en stor del av dem HIFK:s egna juniorer.

Målfarliga anfallare

En av lagets äldsta spelare, snart 34-åriga Jukka Halme, väntar lika ivrigt som juniorerna på att serien kör i gång. Han anser att laget haft en hyfsad försäsong och välkomnar kampen om speltid.

– De unga killarna har mycket snabbare ben än jag, måste man medge. Tuukka Kurki har visat att han kan sätta in bollar och flera andra kan slå igenom i år, säger Halme.

19-åriga Kurki och 18-åriga Antti Ulmanen bildar tillsammans med erfarna Pekka Sihvola och Tuomas Mustonen en målfarlig anfallskvartett.

– Vi har ett bra paket. Bakom de egentliga anfallarna har vi dessutom anfallsinriktade mittfältare som Daniel Rantanen, Esa Terävä, Nikolas Saira, Otto-Pekka Jurvainen och Mohamed Hussein. Visst har vi styrka framåt. Det är bara att se vem som börjar sätta in bollarna, säger Kankkunen med en belåten min.

HIFK:s framgångssugna gäng inleder säsongen på lördag borta mot FC Haka. Halme menar att han och lagkamraterna ska få med sig tre poäng och genast visa var skåpet står.

– Båda lagen har väntat hela långa vintern. Det blir nödvändigtvis inte någon vacker fotboll, men jag litar på att vi tar med oss tre poäng. Det är viktigt i början av säsongen, säger Halme.

Fakta

Ettan

Tio lag: AC Kajaani, AC Oulu, EIF, FC Haka, FC KTP, FF Jaro, HIFK, JJK KPV och Klubi 04.

Serievinnaren stiger till ligan medan tvåan spelar ligakval mot laget som kommit nästsist i ligan.

De två sämsta lagen flyttas ned till Tvåan.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning