Spelarna eniga efter tuffa finalförlusten: "Ser ingen orsak att döma bort det målet"

De finländska spelarnas besvikelse kände inga gränser efter finalförlusten. Bild: Lehtikuva / Mikko Stig

Damlejonen stod för alla tiders turnering. Ett ifrågasatt domslut stoppade den sensationella guldfesten. "Jag vet inte var de hittade det", säger Petra Nieminen.

Ett samtalsämne dominerade intervjuerna efter VM-finalen mellan Finland och USA. Varför dömdes Petra Nieminens förlängningsmål bort?

Det kunde ingen av de finländska spelarna ge ett svar på efter finalförlusten.

– Det känns som att de snodde vår seger. Jag vet inte var de hittade domslutet, säger Petra Nieminen.

Jenni Hiirikoski var inblandad i den omtalade situationen. Hon tycker inte att hon gjorde något fel i duellen med den amerikanska målvakten.

– Enligt mig var jag på väg mot hörnet och inte mot målet.

– Det är mål, absolut. Jag tycker att målvakten gör fel i det läget. Hon är långt utanför målgården. Men det är inte vi som fattar besluten. Det känns tråkigt, säger Michelle Karvinen.

Läs också: Mustonens stora ilska efter det bortdömda guldmålet: "Ett justitiemord, det är pinsamt och skrattretande"

Kritik mot straffläggning

Det finländska laget hann starta guldfesten, men tvingades fortsätta matchen efter videogranskningen. Enligt spelarna var det inga problem att ladda om.

– Ett tag trodde man att vi hade vunnit VM-guld, men jag försökte lugna ner mig själv och hålla känslorna i balans, säger Karvinen.

Hon är kritisk till att en VM-final avgörs på straffar.

– Det är tråkigt att de finns. Ett VM ska inte avgöras så. Jag har alltid varit emot det. De hör inte hemma i så här viktiga matcher. De borde låta oss spela om det.

Läs också: Osannolik finalförlust för Damlejonen – hann fira VM-guldet innan USA avgjorde på straffar

"Alla tiders turnering"

När de finländska spelarna ska sammanfatta sin insats i hemmaturneringen blir det tudelade tongångar. VM var ett stort steg framåt för Damlejonen.

Landslaget lyckades slå Kanada i en slutspelsmatch, spelade sin första stora final och var extremt nära att ta guld.

– Ingen kan ta ifrån oss det vi har gjort i VM. Just nu är man enormt besviken och hittar inte orden. Vi var här för att vinna guld och det visade vi. Vi har gjort ett otroligt jobb som är svårt att beskriva, säger Karvinen.

Lagkaptenen Jenni Hiirikoski konstaterar att idrott är grymt ibland. Hon gratulerar USA till en ny VM-titel och känner stolthet över Finlands insats.

– Den här medaljen är ett tecken på att vi har gjort saker rätt i många år. Vi gjorde alla tiders turnering. Jag är mållös över vad vi har åstadkommit. Vi backar aldrig och det fanns en stor dröm hos alla inför turneringen. Vi nådde nästan ända fram.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning