Spelarfackets brev avslöjar hur illa damkronorna behandlats av förbundet

Damkronorna kräver bland annat att bli behandlade med större respekt av Ishockeyförbundet. "Vi har känt oss oviktiga och inte respekterade", skriver spelarna. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Herrkläder, kosttillskott som passerat bäst före-datum, ankomst till USA en dag före match och brist på respekt från förbundsledningen. Svenska spelarfacket målar upp en dyster bild av hur förbundet behandlat sina damspelare och kräver nu åtgärder av förbundet.

Det svenska spelarfacket Sico gick på fredagen ut med ett pressmeddelande för att förtydliga och förklara orsakerna bakom damspelarnas beslut att bojkotta landslagsverksamheten. Samtidigt publicerade man uppgifter om hur damspelarna behandlats av sitt förbund – och det är ingen vacker läsning.

Det var i tisdags 43 spelare berättade att de inte ställer upp för spel i damkronorna bland annat eftersom de inte anser det rättvist att de tvingas till ekonomiska förluster för att kunna representera förbundet och sitt landslag.

– Vårt beslut grundar sig på en serie konkreta punkter. Hittills har samtalet kommit att handla mycket om våra ekonomiska förutsättningar. Det är vår ambition att förmedla att det lika mycket, om inte mer, handlar om det bemötande vi upplever från svenska ishockeyförbundets ledning, skriver spelarna i ett öppet brev de publicerat på sociala medier på fredagen.

Spelarna har en klar hälsning till förbundet:

– Det enda vi önskar är att svenska ishockeyförbundets ledning aktivt visar att de vill arbeta tillsammans med oss ... för att skapa möjligheter för oss att generera större kommersiella värden. Ingen av oss förväntar sig något silverfat, ingen av oss vill spela i landslaget för att bli miljonär, skriver de.

– Det enda vi vill är att utveckla svensk damhockey. För att kunna göra det behöver vi svenska ishockeyförbundets hjälp på ett annat sätt än vad nationens herrspelare behöver. Exempelvis i form av ersättning för förlorad arbetsinkomst – men också genom bemötande som respekterar oss sin elitidrottare och representanter fört svensk hockey.

Spelarfacket ger konkreta exempel

I spelarfacket Sicos pressmeddelande klargör facket en del av de bakomliggande orsakerna och påpekar fel som förbundet stått för i sin kommunikation:

"Svenska ishockeyförbundet (SIF) har hänvisat till avtalet mellan SIF och SDHL, som SICO inte fått tagit del av eller är part i. SIF menar att spelarna i Damkronorna har samma förutsättningar som spelarna i Tre Kronor vid landslagsspel, och vad som regleras i avtalet mellan SIF och Tre Kronor. Förutsättningarna går inte att jämföra. SHL-spelare har ett kollektivavtal vilket ger spelarna i SHL tryggande försäkringar, till exempel olycksfallsförsäkring (TFI). Spelarna i SDHL har inte ett kollektivavtal och omfattas inte av SHL-spelarnas avtal" skriver spelarfacket och fortsätter:

"Att jämföra och säga att SIF behandlar Damkronorna och avtalet på samma sätt som för herrarna är fel."

Damkronorna har via spelarfacket SICO presenterat ett axplock av punkter som ligger till grund för konflikten med Ishockeyförbundet.

Här är några punkter där spelarna kräver förbättringar.

Förlorad arbetsinkomst

Damkronorna framför att de är väl medvetna om löneskillnaderna mellan dam- och herrspelare och att det finns anledningar till dessa, men de går minus på att delta på landslagsläger. Därmed anser spelarna att argumentet från Svenska ishockeyförbundet (SIF) – om att de inte gör någon skillnad på dam- och herrlandslag – inte håller.

Spelarna tar upp de 400 000 kronor som herrligan SHL valde att satsa på Damkronorna förra säsongen, och som förbundet skulle matcha. "Totalt var det 800 000 kronor, och vi undrar vart alla pengar som blivit över från föregående säsong, tagit vägen?", skriver Damkronorna.

Försäkringsfrågan

Damkronorna hävdar att Ishockeyförbundet "försäkrar herrspelare för flera miljoner, och vi har knappt en rimligt täckande försäkring".

Reseförhållanden

Damkronorna skriver att de – en månad före OS 2018 – reste hem en lördagskväll från en landslagsturnering i Finland med en Finlandsfärja. Generellt anser spelarna att reseförutsättningarna vid läger och turneringar inte är optimala.

Respekt

En känsla av att inte tas på allvar av Svenska ishockeyförbundet finns bland Damkronorna. "Vi upplever att de istället försökt tysta oss, vilket i sin tur gjort att vi har känt oss oviktiga och inte respekterade", skriver spelarna.

Utvecklingsplan

Spelarna är kritiska till att förbundet inte har någon tydlig utvecklingsplan för Damkronornas verksamhet. De anser att förbundet bör ställa sig frågan varför Damkronorna har blivit omsprungna av konkurrenter, och vill att det ska skapas en egen modell för hur flick- och damhockeyn ska bedrivas.

Kostillskott.

Ishockeyförbundet har samarbetspartners inom kost och nutrition. Damkronorna ska dock vid flera tillfällen fått produkter som har passerat bäst före-datum. Vid flera tillfällen har det handlat om flera månader gamla produkter, hävdar spelarna.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning