Spelarfacket beskyller TPS för diskriminering och mobbning

Lauri Korpikoski spelade sin senaste (sista?) match för TPS den 28 november 2020. Bild: Matias Honkamaa/Lehtikuva

Ishockeyligans TPS hade gärna sett att lagkaptenen Lauri Korpikoski brutit sitt lukrativa och långa kontrakt med klubben. TPS försökte frysa ut den skadedrabbade NHL-veteranen för att nå sitt mål, men Korpikoski vägrade bryta sitt kontrakt. Nu beskyller spelarfacket Åboklubben för arbetsplatsdiskriminering och mobbning.

Årets märkligaste långkörare inom finländsk ishockey är vad som har hänt i anrika klubben TPS, och lagkaptenen Lauri Korpikoskis vara eller icke-vara i Åboklubben.

Det enda som verkar vara klart är att den 35-åriga NHL-veteranen inte har varit välkommen i klubbens verksamhet under en längre tid och att han nu lånas ut till en utländsk klubb.

Vad som exakt har hänt mellan att TPS och Korpikoski slöt ett lukrativt sexårigt avtal sommaren 2018 och beskedet om lånekontraktet förra veckan, är det bara parterna själva som vet. Men de uppgifter som sipprat ut från klubben målar upp en rätt dyster bild av hur Åboklubben behandlar sina spelare.

Då Korpikoski skrev på för TPS gjorde han det efter en säsong i den schweiziska ligan och inte mindre än tio säsonger i NHL. I ligan hade han bara representerat fostrarklubben TPS. Det var med andra ord naturligt att han fick kaptensrollen i laget då han återvände "hem". Kontraktet ska enligt uppgifter ge Korpikoski en årslön på drygt 300 000 euro vilket inte bara gör honom till klubbens bäst betalda spelare utan också en av lönekungarna i hela ligan.

Tvingades träna med juniorerna

Problemen började redan under den första säsongen i Åbo. Lauri Korpikoski missade så gott som hela säsongen på grund av skada. Under sin andra säsong spelade Korpikoski 48 matcher i TPS-dräkten, men förra säsongen tog slut i förtid på grund av en höftskada.

Innan skadan var han TPS:s främsta poängplockare och den spelare som fick mest speltid i laget. Och han var som sagt lagkapten och den ledande spelaren.

En läkare rekommenderade i december att höften opereras i januari om den inte håller för spel då. Men enligt Iltalehtis uppgifter ska klubben aldrig ha gett Korpikoski chansen att testa om höften håller, utan klubbledningen meddelade kallt att hans säsong är över.

Klubben tvingade med andra ord mer eller mindre Korpikoski till operationen, men då han var återhämtad och i skick för spel efter operationen lät klubbledningen inte honom träna tillsammans med representationslaget. I stället tvingades Korpikoski träna med klubbens A-juniorer.

Enligt klubben tog man beslutet på idrottsligt avvägda grunder medan bland annat MTV och Ilta-Sanomat menar att TPS ville frysa ut Korpikoski för att få honom att bryta sitt långa och dyra kontrakt.

Egen jurist utredde fallet

Efter att inte ha fått chansen att spela i vårens finalserie mot Lukko, trots att Lauri Korpikoski då tränat fem veckor efter sin skada, var Korpikoski enligt klubben sjukskriven från mitten av juni fram till förra veckan. Då meddelade TPS överraskande att Korpikoski är i spelskick och återvänder till verksamheten följande dag.

I ett långt pressmeddelande berättade TPS sin sida av historien där klubben tillbakavisade medieuppgifterna om hur klubben behandlat Korpikoski. TPS poängterade att han aldrig varit avstängd från verksamheten och att han inte heller utsatts för arbetsplatsdiskriminering eller arbetsplatsmobbning.

TPS meddelade att klubben gjort en grundlig utredning i ärendet och att man använt sig av en utomstående juridisk expert med lång erfarenhet av internationell idrottsjuridik.

Följande dag kunde Iltalehti berätta att den utomstående expert som TPS hänvisade till i själva verket var klubbens egen jurist Mika Palmgren som representerade TPS i förhandlingarna med Korpikoski.

TPS hade alltså låtit den egna juristen göra en utredning vars slutresultat var att klubben, det vill säga juristens arbetsgivare, inte gjort något fel.

Palmgren sitter dessutom i fotbollsklubben HJK:s styrelse tillsammans med hockey-TPS vd Kai Koskinen. Så helt utomstående, neutral eller oberoende kanske han inte kan anses vara i det här fallet.

Spelarfacket beskyller TPS för diskriminering

Tre dagar efter att TPS meddelat att Korpikoski återvänder till verksamheten i TPS kom följande pressmeddelande av klubben: Lauri Korpikoski lämnar laget. Han är utlånad till en utländsk klubb.

Bilden klubben använder i pressmeddelandet är en manipulerad bild där man valt att plocka bort kaptenens C-bokstav från Korpikoskis speltröja.

Det kan ses som en rätt klar signal från klubbens sida.

På måndagen skickade ishockeyns spelarfack (SJRY) ut ett pressmeddelande där de kritiserar TPS agerande och kräver att TPS genomför en oberoende och utomstående utredning i fallet Korpikoski.

"De uppgifter SJRY fått om händelseförloppet skiljer sig märkbart från den version TPS presenterat. Ingen spelare SJRY har talat med bekräftar TPS version. Det är uppenbart att det har förekommit diskriminering och mobbning", skriver spelarfacket.

Enligt SJRY har TPS inte alls hört Korpikoski eller hans lagkamrater då klubben utrett ärendet.

Spelarfacket säger att det finns långa traditioner av diskriminering inom ishockeyligan och att SJRY har en nolltolerans mot all sorts arbetsplatsdiskriminering.

Korpikoski, som snart haft en paus från hockeyn i ett år, har valt att inte kommentera ärenden i offentligheten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning