Spelar de någon roll?

Till attack! Orcher och råttmänniskor strider i Mordheim om värdefulla kometfragment. Bild: Lukas Rusk

Ropecon, Finlands största rollspelsevenemang, ordnas i Mässcentrum i Helsingfors under veckoslutet. Fans av bland annat fantasylitteratur, manga, sci-fi-videospel och barnfilmer samlas för att umgås och spela tillsammans.

Staden Mordheim har förstörts av en komet. Ett gäng med människoråttor och orcher strider om de värdefulla kometdelarna i husruiner.

– Jag gillar det här spelet. Delvis är sessionerna rätt korta, ungefär 40–60 minuter, och så har spelet många rollspelselement, såsom erfarenhetspoäng och färdigheter som man måste lära sig, säger Andrew Bells.

Han står vid ett bord och spelar Mordheim, ett figurinspel med fokus på stadskrigsföring, mot Jari Haapamäki. Bells har med sina egna orch-figuriner.

– Jag har spelat det här förut en gång för länge sedan. Mer har jag spelat Warhammer Fantasy Battle, säger Bells.

En sith-lord och en padawan från Star Wars står och följer med spelet. Det är Tuomas Pirinen och hans dotter Anna. Som det råkar sig har Tuomas skapat spelet för Games Workshop 1999.

– På den tiden fanns det inga fantasy-figurinspel som fokuserade på stadskrigsföring. Det pratades också mycket om att världen skulle gå under år 2000 och att alla datorer skulle sluta fungera, så vi lät oss inspireras av det. Husruiner passar väldigt bra för stadskrigsföringsspel, eftersom det är besvärligt att spela ifall husen är hela.

Tuomas Pirinen har utvecklat många andra spel efter Mordheim. Trots att spelet är gammalt är det ännu i liv: ett datorspel om Mordheim släpptes nyss.

– De flesta spelen håller bara några år, hur bra de än är. Mordheim har fått kultstatus.

Familj. Både pappan Tuomas Pirinen och dottern Anna har klätt ut sig. Tuomas är en sith-lord och Anna en padawan från Star Wars. Bild: Lukas Rusk

Huvudlös pratar om lobotomi

En rosa och en röd figur med jättelika huvuden kommer emot mig i korridoren.

– Nu måste jag nog ta av mig huvudet, det blir så varmt, säger Mikko Ylikangas i den röda dräkten.

Både han och Petra Takamäki har klätt ut sig till Unikitty från filmen Lego Movie. Unikitty är normalt ljussröd, men blir röd när hon får ett raseriutbrott. Takamäki och Ylikangas är inte stora fans av filmen, men säger att den var bättre än de förväntade sig.

– Vi kom på idén till kostymerna när vi köpte nyckelringar med Unikitty. Hornet börjar lysa när man trycker på ansiktet, säger Takamäki.

Dräkternas horn lyser också.

Ylikangas har varit på Ropecon nio gånger och Takamäki fyra.

– Det bästa programmet hittills var en föreläsning i går om hur man behandlat mentala sjukdomar tidigare. Bland annat pratades det om lobotomi. Det var intressant, säger Ylikangas.

Satsat. Mikko Ylikangas och Petra Takamäkis dräkter, som Elina Ylikangas gjort, är så fina att man tappar hakan. Bild: Lukas Rusk

Kaos och ordning

Ropecon ordnades första gången 1994. De senaste arton evenemangen har ordnats i Dipoli i Otnäs. Nu är Dipoli under renovering, så Ropecon fick flytta till Mässcentret.

– Det har gått riktigt bra här. En fördel med Mässcentret är att vi kan ha alla våra program i samma hus, säger Kristiina Mannermaa, en av Ropecons huvudarrangörer.

Nya utrymmen. Mässcentrum har varit utmärkt för Ropecon, säger huvudarrangören Kristiina Mannermaa. Bild: Lukas Rusk

Mässcentrum är ändå dyrare att hyra än Dipoli. Mannermaa säger att det är oklart var evenemanget ordnas nästa år.

Temat för i år är kaos och ordning, två motpoler som finns med i nästan alla rollspel. I det klassiska rollspelet Dungeons and Dragons ligger varje karaktärs livsåskådning på en axel mellan kaos och ordning.

– Ett annat tema som kommer fram i programmet är länkar mellan rollspel i den fysiska världen och digitala spel. Vi har en helhet i programmet som handlar om just det. De som håller på med den ena sorten av spel är ofta bekanta med den andra. Många rollspel börjar i dag också ta med digitala element såsom kartor och musik, medan videospel som till exempel Pokémon Go och Ingress har element av traditionella rollspel – i Pokémon Go är man är en tränare som rör sig i den riktiga världen och fångar pokémoner, säger Mannermaa.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning