"Speciellt att spela i Santtus hemstad"

Santtu-Matias Rouvali tillsammans med Göteborgs symfoniker. Bild: Pressbild

När Göteborgs symfoniker spelar i Lahtis på fredag markerar det samtidigt startskottet för Santtu-Matias Rouvalis tid som chefdirigent. Att första utlandskonserten äger rum i hans hemstad är speciellt, menar orkesterns vd.

– När Santtu-Matias Rouvali valdes till chefdirigent introducerade vi honom med en turné i Sverige. När han nu inleder sitt värv väljer vi att låta första utlandskonserten äga rum i hans hemstad Lahtis. Vi har valt en 31-årig ung dirigent, som tillfört mycket energi internt, men som till vår glädje också väckt mycket nyfikenhet utanför, påpekar Göteborgs symfonikers vd och konstnärliga ledare Sten Cranner.

Göteborgsymfonikernas besök i Lahtis sammanfaller med Sinfonia Lahtis Sibeliusfestival och på programmet står uteslutande Sibelius: Skogsrået, En saga och Femte symfonin.

Att just Göteborgs symfoniker spelar Sibelius är naturligt eftersom tonsättaren alltid har haft en viktig position på orkesterns repertoar. Sibelius hann själv dirigera orkestern och Wilhelm Stenhammar, orkesterns chefsdirigent 1907–22, var personlig vän med Sibelius och gjorde viktiga insatser för att föra fram hans musik utanför Finlands gränser.

Göteborgs symfoniker har tidigare spelat in alla Sibelius symfonier för både Deutsche Grammophon och BIS, men två cykler tycks inte vara nog. Också femte symfonin som man spelar i Lahtis på fredag och första symfonin som man ämnar spela i Oslo, Köpenhamn och Stockholm nästa år ska sättas på skiva. I bästa fall blir det en hel ny cykel med Rouvali.

Unik chans

Den som är intresserad att jämföra två av Sveriges främsta symfoniorkestrar får en unik chans detta veckoslut när också Kungliga filharmonikerna besöker Finland. Orkestern kommer till Helsingfors som ett led i sin pågående Europaturné med stjärnsopranen Renée Fleming. Konserten är också en del av Helsingfors festspel.

På programmet står Samuel Barbers Knoxville, Summer of 1915, metamorfosscenen ur Richard Strauss opera Daphne samt Carl Nielsens andra symfoni, De fyra temperamenten. Konserten inleds med svenska tonsättaren Andrea Tarrodis Liguria, inspirerat av de charmanta landskapen kring Cinque Terre i Norditalien.

Symfonikerna och filharmonikerna är ungefär jämgamla – Göteborgsorkestern grundades 1907 och Stockholmsorkestern 1902. Trots vissa skillnader i tradition och synsätt, finns det ändå enligt Sten Cranner mer som förenar än skiljer dem:

– Vi är goda vänner och kolleger, vi lär av varandra, lyssnar och delar erfarenheter. Vi har en annan historia, funktion och publik, men i botten delar vi samma tradition och kultur.

Till saken hör att både Göteborgs symfoniker och Kungliga filharmonikerna uppträder under ledning av sina finländska chefdirigenter, Santtu-Matias Rouvali och Sakari Oramo.

– Är man finne tycker jag man ska ta det som en eloge att två svenska orkestrar samtidigt vill uppmärksamma Finlands hundraårsjubileum med sina besök, säger Sten Cranner.

Göteborgs symfoniker uppträder i Sibeliushuset i Lahtis på fredag. Kungliga filharmonikerna spelar på Musikhuset på lördag.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning