"Specialbehandling" väntar Hämäläinen i Mariehamn

Legias finländare Kasper Hämäläinen har spelat 50 matcher för den polska storklubben och nätat 10 mål i dessa. Bild: EPA/Juanjo Martin

IFK Mariehamn möter i Champions League-kvalet den polska storklubben Legia Warszawa i kväll på Åland. IFK-kaptenen Jani Lyyski utlovar en jobbig match för Legia-anfallaren Kasper Hämäläinen.

Polens huvudstad Warszawa har över tre miljoner invånare om förorterna räknas in. Åland kommer inte ens upp i en procent av den folkmängden, vilket indirekt noterades på Legia Warszawas webbplats inför Champions League-kvalet mot IFK Mariehamn.

– Som väntat går det inte att räkna med bra väder. Det regnar och något liknande väntas på matchdagen. En sak gick ändå att vänta sig: tystnad. Där har vi en sak som egentligen inte går att uppleva i en storstad som Warszawa, skriver Legia efter att laget tagit sig till Åland i ett charterplan.

Representanter för Legia uppges ha sett tre matcher med IFK Mariehamn på plats i år.

IFK-tränaren Peter Lundberg har också bra koll på motståndaren.

– De är ju polska mästare, nådde gruppspelet och slutade trea i sin grupp i Champions League, så det är så klart ett bra lag, säger Lundberg. De spelar med ett 4–2–3–1-system, säger Lundberg på IFK Mariehamns Youtube-kanal.

Han räknar med kortpassningsspel och en kraftig polsk offensiv.

– De har många tekniskt skickliga spelare på mittfältet och anfaller med mycket folk. Ytterbackarna är högt uppe och yttrarna går inåt, vilket gör att det kan bli omställningsmöjligheter för oss om vi vinner bollen i rätt läge, säger Lundberg.

Han räknar också med att Legia pressar IFK högt upp i banan.

Hårda tag

Legia Warszawa-anfallaren Kasper Hämäläinen fick dra på smilbanden då han svarade på frågor om matchen mot IFK Mariehamn. Via journalisterna på tisdagens presskonferens fick han veta att IFK-mittbacken Jani Lyyski kommer att ge honom "specialbehandling".

– Det kommer jag att vara redo för, säger Hämäläinen med ett leende.

– Jag känner Jani sedan länge och jag vet att han är en stark spelare som gillar att gå hårt in i duellerna. Men när matchen börjar tror jag nog det blir en helt vanlig match för båda, säger Hämäläinen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning