Spears ansöker om att ersätta pappan som förmyndare

En demonstrant för den så kallade "Free Britney"-rörelsen protesterar vid Lincolnmonumentet i Washington DC tidigare i juli. Bild: Kevin Dietsch/AFP / Lehtikuva

Britney Spears ansöker formellt om att hennes pappa Jamie Spears ska ersättas som förmyndare.

Britney Spears kämpar sedan i juni för att bli fri från sin pappa Jamie Spears förmyndarskap, som har kontrollerat hennes ekonomi sedan 2008.

Los Angeles högsta domstol uppger på sin hemsida att en ansökan om att utse en ny förmyndare för Britney Spears tillgångar har kommit in, och den som nominerats är den Kalifornienbaserade revisorn Jason Rubin.

Britney Spears nye advokat Mathew Rosengart argumenterar i ansökan att en domstol nyligen ansett henne tillräckligt tillräknelig för att välja sin egen advokat, och att hon därmed även borde kunna nominera sin förmyndare, enligt The New York Times.

Den senaste tiden har stjärnan uttryckt en vilja att själv få makten över sina pengar och tillgångar, och har beskrivit förmyndarskapet som kränkande. Förutom den juridiska kampen så kampanjar även Britney Spears via sociala medier, där hennes situation har fått stort gehör hos allmänheten.

Förmyndarskapet infördes 2008 på grund av oro för Spears psykiska hälsa. I slutet av juni höll hon ett känsloladdat vittnesmål i rätten i Los Angeles om hur förmyndarskapet har skadat henne.

Den nya domstolsförhandlingen beräknas äga rum den 13 december, lokal tid.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning