Sparvs hyllning till laget efter styrkedemonstrationen: "Vi har skapat en vinnarkultur"

Det finländska laget jublar efter lördagens seger. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Laget Finland skördar offer efter offer. Kaptenen Tim Sparv uttrycker sin stolthet efter kanoninsatsen i EM-kvalet. – Det här är ett gäng som vill jobba hårt för varandra.

Finland tog sin andra seger i EM-kvalet efter en solid insats på hemmaplan. 2–0-vinsten mot Bosnien-Hercegovina stärker tron på att något stort kan vara i görningen.

– En seger mot Bosnien-Hercegovina ger oss en tro på att det vi gör är på riktigt. Vi har ett lag som kanske kan ta Finland till ett mästerskap en dag. För att göra det är det oerhört viktigt att vinna de här matcherna, säger Tim Sparv.

Hur stolt är du som lagkapten?

– Det känns helt suveränt. Det här var en nyckelmatch och samtidigt en bra måttstock på hur långt vi har kommit. Vi har växt. Det visade vi här och senast mot Armenien.

– Det är framför allt mentaliteten som vi visar upp. Vi vinner matchen. Laget är fullt av klasspelare, vinnare, mästare. Vi har skapat en vinnarkultur. Det känns fantastiskt bra.

Precis som så många gånger tidigare lyckades Finland samla kraft och detonera när matchen startade. Arbetsinsatsen var prickfri.

– Jag älskar osjälviskheten i laget. Det finns inga stora stjärnor. Ingen är arrogant. Det här är ett gäng som vill jobba hårt för varandra.

"Förbannat bra match"

På presskonferensen uttryckte förbundskaptenen Markku Kanerva sin tacksamhet.

– Vi visade en stark moral och tog en välförtjänt seger.

Kanerva säger att stämningen i laget är härlig. Mittbacken Paulus Arajuuri understryker det.

– Man ser hur gott självförtroende vi har. Vi gjorde en förbannat bra match mot ett riktigt starkt motstånd.

– Jag är så stolt. Vi har nött vårt spel en lång tid och får visa det nu. Jag orkar inte rabbla upp namn, men laget är fullt av fina spelare. Då ser det ut så här.

På tisdag fortsätter EM-kvalet i Vaduz mot Liechtenstein.

– Den matchen måste ge tre poäng, säger Kanerva.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning