Sparv: Vi måste ta oss genom ett nålsöga

Tim Sparvs landslag står inför en tuff uppgift i Nations League Bild: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Estland, Ungern och Grekland. Det är Finlands gruppmotståndare i Nations League. Landslagsmittfältaren Tim Sparv säger att den nya ligan ökar Finlands sannolikhet att ta sig till EM med några procent. – Det är fortfarande jäkligt svårt att ta sig till mästerskap, säger han.

Då SPT ringer upp Tim Sparv vet han fortfarande inte vilka länder Finland kommer att möta i Nations League.

– Har det lottats nu, eller?

Det har det. Hur låter det med Grekland, Estland och Ungern som motståndare?

– Det är sådana lag vi nyss har spelat mot. Grekland i EM-kvalet, Ungern i flera repriser – med traumatiska upplevelser – och Estland i en träningsmatch för en tid sedan. Det känns hyfsat öppet. Grekland och Ungern lär vara favoriterna, men vi ska nog vara med och slåss.

Som Sparv ser det ska Finland klara av att slå Estland och om en gruppseger ska vara realistisk måste Finland toppa formen till mötena mot Grekland och Ungern. Att möta bekanta nationer är både ett hot och en möjlighet.

– Ur ett taktiskt perspektiv har vi ju bra koll på de här nationerna, men de känner också oss. Vi var väldigt tillbakapressade mot Grekland men klarade av att vinna med 1–0 i EM-kvalet. Vi har hela tiden spelat jämna matcher mot Ungern, men ofta förlorat med uddamålet. Vi möter inte oöverkomliga nationer.

Möter lagkamraten

Att Finland ställs mot Ungern gav upphov till tudelade känslor. Jari Litmanen, som ansvarade för lottningen i C-divisionen, sade att det nog inte var många finländare som ville se Finland och Ungern i samma grupp.

Litmanens kommentar hänvisade till den finländska fotbollens mest deprimerande stund. Finland var på väg till VM-playoff år 1997, men släppte in ett självmål mot just Ungern på stopptid.

Finlands chefstränare Markku Kanerva hoppades däremot på att få möta Ungern, för att kunna ge tillbaka för gammal ost. För Sparvs del väcker de stundande mötena mot landet inte några större känslor.

– Men jag har ett par kompisar i Ungerns lag, som Midtjylland-lagkamraten Zsolt Korcsmár. Det ska bli kul att mötas på plan i Nations League.

Vägen till EM fortfarande snårig

Det nya konceptet Nations League ersätter träningsmatcher och ger nationer en till chans att säkra en biljett till EM-slutspelet.

Sparv är försiktigt positivt inställd till den nya ligan, som sparkar i gång i september. Finland spelar en gång hemma och en gång borta mot de andra nationerna i gruppen.

– Det är bra att många av träningsmatcher faller bort och det blir fler möten om poäng. Jag är fortfarande nyfiken och det är för tidigt att säga om systemet är bra eller om det borde slopas, men det känns mest positivt just nu.

Om Finland vinner gruppen och inte tar sig till EM via det normala kvalet väntar slutspel i Nations League våren 2020. Vinnaren av slutspelet i division C går till EM.

Är det lättare att ta sig till EM via det vanliga kvalet eller via Nations League?

– Nations League betyder en extra chans och ökar våra procentuella chanser något snäpp. Men det är fortfarande jäkligt svårt att ta sig till mästerskap. Vi måste ta oss genom ett nålsöga.

Läs mer om Nations League här.

Fakta

Lottningen i Nations League

Division A:

Grupp 1: Tyskland, Frankrike, Nederländerna

Grupp 2: Belgien, Schweiz, Island

Grupp 3: Portugal, Italien, Polen

Grupp 4: Spanien, England, Kroatien

Division B:

Grupp 1: Slovakien, Ukraina, Tjeckien

Grupp 2: Ryssland, Sverige, Turkiet

Grupp 3: Österrike, Bosnien-Hercegovina, Nordirland

Grupp 4: Wales, Irland, Danmark

Division C:

Grupp 1: Skottland, Albanien, Israel

Grupp 2: Ungern, Grekland, Finland, Estland

Grupp 3: Slovenien, Norge, Bulgarien, Cypern

Grupp 4: Rumänien, Serbien, Montenegro, Litauen

Division D:

Grupp 1: Georgien, Lettland, Kazakstan, Andorra

Grupp 2: Vitryssland, Luxemburg, Moldavien, San Marino

Grupp 3: Azerbajdzjan, Färöarna, Malta, Kosovo

Grupp 4: Makedonien, Armenien, Liechtenstein, Gibraltar

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning