Sparv stolt men inte nöjd: ”Vill se mer spelintelligens”

Finland har börjat Nations League på bästa möjliga sätt – men det finns fortfarande en hel del att slipa på. Kaptenen Tim Sparv vill se ett mer modigt och kliniskt Finland i matcherna i oktober.

Klockan har redan passerat midnatt då Tim Sparv står framför pressen i Åbo, iklädd spelkläder och sandaler. Han är mitt inne i ett resonemang om favoritskapet i gruppen då han får höra hur det gick i matchen mellan Ungern och Grekland.

– Aj Grekland förlorade i dag? Det är inte fy skam …

Trots att Finland toppar gruppen med tre poängs marginal håller Sparv fortfarande Grekland som gruppens favorit. Det är lätt att förstå resonemanget: resultatmässigt har Finland fått en pangstart – men på planen har inte allting fungerat som det ska. Det kan bli tufft mot grekerna om en månad.

Tack vare Teemu Pukkis tidiga ledningsmål klarade de blåvita av att hålla undan mot både Ungern och Estland. Men 1–0 är en skör ledning. I slutet av matcherna passiverades Finland och levde farligt.

– Jag vill särskilt att vi förbättrar spelet med boll. Jag tycker att vi inte är tillräckligt modiga och blir lite passiva, säger Sparv.

Han fortsätter:

– Jag vill se lite mer spelintelligens. De perioder när vi bjuder in motståndaren i matchen ska vi själva skapa chanser och alla ska delta.

Älskar andan i laget

Men just nu är det bara att njuta. Landslaget har en månad att suga på karamellen innan matcherna i Nations League fortsätter – och visst känns det bra just nu. Efter matchen samlades spelarna i en ring. Vad sade kaptenen Sparv?

– Jag sa hur jäkla glad och stolt jag är. Vi hade två anfallsspelare där uppe som gjorde ett skitjobb och hade helt säkert velat att vi hållit i bollen mer. Men de accepterar sin roll och spelstilen.

Sparv säger att det finns en anda i landslaget som han älskar.

– Vi jobbar för varandra och gör försvarsarbetet till 100 procent. Jag står här som en stolt kapten.

Hur känns det i vaden?

– Den mår bra. Jag har inte haft några bakslag och vill ge ett stort tack till vår sundhetsstab. Jag har fått behandling flera timmar varje dag. Jag är väldigt tacksam, säger Sparv, som inte kunde starta mot Ungern, men spelade hela matchen mot Estland.

Förstärkningar att vänta

Chefstränaren Markku Kanerva är inne på precis samma linje som Sparv: bättre kan det bli.

– Vi hade kunnat döda matchen och borde ha varit modigare. I lägen vi hade kunnat spela upp bollen i banan passade vi i stället bakåt. Det är småsaker som man kan fila på.

Det tål ändå att påpekas att Finland saknat några viktiga pjäser. Leverkusenanfallaren Joel Pohjanpalo kan till exempel hjälpa till att sätta punkt för matcherna.

Fredrik Jensens, Alexander Rings och Glen Kamaras skador är av den lindrigare sorten och trion kan vara redo för spel den 12 oktober när Finland möter Estland på bortaplan. Till dess är det bara att njuta: det är inte varje år som Finland toppar en tabell.

– Det är fantastiskt inspirerande att vara med i ett sådant här lag, säger Sparv.

Finlands matcher i Nations League

8.9: Finland–Ungern 1–0

11.9: Finland–Estland 1–0

12.10: Estland–Finland klockan 21.45 i Tallinn

15.10: Finland–Grekland klockan 21.45 i Tammerfors

15.11: Grekland–Finland klockan 21.45 i Aten

18.11: Ungern–Finland klockan 21.45 i Budapest

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00