Sparv om drömläget: "Givet att vi känner trycket – det här är min chans"

Lagkaptenen Tim Sparv tar tio dagar semester efter landslagssamlingen. Sedan väntar vardagen i danska FC Midtjylland och uppladdningen inför ligasäsongen. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Alla resultat spelade Finland i händerna i EM-kvalet. Nu har landslaget en rysarhöst framför sig. ”Det finns ingenting som är viktigare nu”, säger Tim Sparv.

Hela Finland drog en suck av lättnad efter slutsignalen i Liechtenstein. Landslaget vann med 2–0 i EM-kvalet och undvek att kliva på en mina mot mikronationen.

I spelargången vid Rheinpark-stadion skojade spelarna med varandra. De har all anledning att le. De har gett sig själva chansen att skriva finländsk fotbollshistoria.

Teemu Pukki blev tungan på vågen med tre mål på två matcher. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Efter fyra av tio matcher i EM-kvalet ligger Finland tvåa i kvalgruppen. Dessutom har landslaget skapat en lucka på fem poäng ner till Bosnien-Hercegovina och Grekland – de förväntade huvudkonkurrenterna om den andra EM-biljetten bakom favoriten Italien.

– Man ska inte ropa hej förrän man är över bäcken. Vi snackade också om det efter matchen. Det är väldigt långt kvar, säger Tim Sparv.

Lagkaptenen medger ändå att drömmen om ett slutspel finns i bakhuvudet hela tiden.

– Jag ska inte lägga för mycket press på våra axlar, men det är givet att man känner av trycket. Jag är inte ung längre. Det här kan definiera hela karriären.

Är det här din chans?

– Det här är definitivt min chans att spela ett slutspel. Vi vill alla vara med och skriva historia, men vi måste hålla oss ödmjuka.

"Får en tia i betyg"

Finland satte punkt för en alldeles utmärkt säsong i Vaduz. I höstas vann landslaget sin Nations League-grupp, vilket säkrade en plats i ett EM-playoff. Nu harlaget tagit tre raka segrar i EM-kvalet.

Det blåvita tåget dundrar verkligen fram. Efter förlusten i kvalpremiären borta mot Italien har Finland nollat tre motståndare.

– Resultatmässigt får den här landslagssamlingen en tia i betyg. Spelmässigt var det också bra. Vi kontrollerade båda matcherna, säger Sparv.

Tim Sparv säger att det inte finns några hemligheter bakom succén. Ett hårt jobb, en tydlig spelidé och en trygg miljö är nycklarna. Bild: Mats Ahlnäs/SPT

Mötet med tabelljumbon Liechtenstein var en mental utmaning.

– Oavsett om man vill det eller inte så saknas fyra till fem procent av den vanliga uppladdningen, men jag tycker att vi ändå skötte det bra. Vi var fokuserade, försökte hålla ett bra bolltempo och skapade chanser.

– Vi vann välförtjänt och borde kanske ha gjort ett par mål till.

Nyckelmatcher i september

Samtidigt som Finland gjorde sitt i Vaduz förlorade både Bosnien-Hercegovina och Grekland. Bosnierna föll borta mot Italien, grekerna åkte något överraskande på stryk hemma mot Armenien.

– Jag sade efter vår match mot Armenien att det är ett farligt lag. Jag är inte så förvånad över resultaten, men vi försöker bara hålla fokus på vårt. Det är A och O. Tidigare har vi haft problem mot Liechtenstein.

Tisdagens resultat gör att man automatiskt vänder blicken mot hösten. I början av september spelar Finland två högintressanta hemmamatcher – först mot Grekland och sedan mot Italien.

– Den här hösten blir helt otrolig. Det finns ingenting som är viktigare nu. Det blir stort och jäkligt viktigt.

– Matchen mot Grekland blir extremt avgörande. Det blir spännande i september. Vi är betydligt klokare efter de matcherna.

Biljetterna till hemmadusterna i september har gått åt som smör i solsken. Precis som senast lär det bli fullsatt i Tammerfors.

– Vi märker att intresset runt oss växer hela tiden. Nu väntar den viktigaste perioden under min tid i landslaget, säger Sparv.

Efter fyra omgångar leder Italienmed full pott. Finland ligger tvåa mednio poäng.

Armenien är ny grupptrea efter sin seger borta mot Grekland på tisdagen. Armenierna har sex poäng.

Grekland och Bosnien-Hercegovina står kvar på fyra poäng var. Liechtenstein är fortfarande poänglöst.

Kvalspelet fortsätter i höst. Totalt ska lagen spela tio matcher.

Finlands återstående program:

5 september: Finland–Grekland.

8 september: Finland–Italien.

12 oktober: Bosnien-Hercegovina–Finland.

15 oktober: Finland–Armenien.

15 november: Finland–Liechtenstein.

18 november: Grekland–Finland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning