Sparris med nötter

Sparris på potatisbädd med brynt smör blir krispigt och crunchigt. Bild: Eva Hilden Smith/TT

Den nötiga smaken från både hasselnötter och brynt smör matchar sparrisen perfekt. Lätt och lagom mättande.

Grön sparris på potatisbädd

För 4 portioner, 30 minuter

ca 1 kg potatis, gärna små

2 knippen (à 250 g) grön sparris

50 g smör

4 skivor parmaskinka

1/2 dl flagad parmesan

1/2 dl grovhackade hasselnötskärnor

färska örter till garnering

Gör så här:

1. Skala, skiva potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten 12–15 minuter. Låt ånga av väl.

2. Bryt av 2–3 centimeter av den nedersta hårda delen på sparrisen. Lägg resten i en vid panna eller låg gryta. Häll på kokande lättsaltat vatten så att det precis täcker. Koka upp och sjud cirka 5 minuter, tills sparrisen är precis genomkokt.

3. Bryn smöret i en liten kastrull.

4. Lägg upp potatis och sparris på ett fat eller tallrikar. Ringla över det brynta smöret. Toppa med parmaskinka och garnera med parmesan, nötter och örter.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning