Sparkad Trump-medarbetare: "Alla i Vita huset ljuger"

Tv-kändisen och före detta Vita huset-tjänstemannen Omarosa Manigault Newman. Bild: TT/AP/Zach Pagano

Paranoian sprider sig i Washington DC sedan Omarosa Manigault Newman, avskedad tidigare medarbetare till president Donald Trump, offentliggjort inspelningar från Vita huset.Många frågar sig nu om det finns fler ljudupptagningar eller om andra har gjort inspelningar?

I amerikanska medier beskrivs stämningen i maktens korridorer som spänd och upprörd, trots att de inspelningar som Manigault Newman hittills har publicerat egentligen inte innehåller något alltför graverande.

Den tidigare medarbetaren – som avskedades i december i fjol och nu marknadsför sin bok "Unhinged" om tiden i Vita huset – har anklagat presidenten för rasism och säger att hon har inspelningar där han använder "n-ordet".

Strikt telefonförbud

Men hittills har några sådana inte materialiserat sig. I stället har hon låtit omvärlden lyssna på hur stabschef John Kelly avskedar henne i Vita husets så kallade situationsrum – ett rum där privata telefoner och annan personlig elektronisk utrustning är strängt förbjudna. Utanför rummet finns skåp där tjänstemän kan låsa in sina telefoner, skriver nyhetskanalen CNN.

Det som upprör är således att inspelningarna ens finns. De är särskilt känsliga i ett Vita huset som alltsedan Trump flyttade in har tampats med läckor. I januari i år fattade John Kelly beslut om att förbjuda alla personliga mobiltelefoner i västra flygeln, där presidenten har sitt kontor. Medarbetare får antingen lämna telefonerna i sina bilar eller låsa in dem, innan de går in i västra flygeln, skriver bland andra Business Insider. Vita huset gör också genomsökningar för att hitta insmugglade telefoner.

Fler inspelningar?

De senaste dagarna har kängorna haglat mellan Manigault Newman och Vita huset. Trump har kallat sin tidigare medarbetare, som han lärde känna när hon deltog i hans dokusåpa "The Apprentice", för "sinnesrubbad" och "avskum". Presidenten säger också via Twitter att det "fruktansvärda" n-ordet inte finns i hans ordförråd.

Den avskedade hävdar att det finns fler inspelningar och säger att hon vill publicera dem för att skydda sig själv, "eftersom alla i Vita huset ljuger". I boken skriver hon bland annat att hon hört presidenten uttala rasistiska ord om sin rådgivare Kellyanne Conways make, som har filippinska rötter.

profil

Donald Trump

Född 1946 i Queens i New York. Har ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor. Kontroversiell miljardär och tv-personlighet, bland annat i dokusåpan "The Apprentice".

Med sin tuffa invandringsretorik och löftet att göra Amerika stort igen vann republikanen Trump till mångas förvåning presidentvalet 2016 över demokraten Hillary Clinton. Trump är den förste presidenten i USA som inte har erfarenhet som folkvald politiker eller militär, även om han övervägt att ställa upp i presidentval tidigare.

Donald Trump är fembarnspappa och inne på sitt tredje äktenskap. Gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005. Dottern Ivanka Trump arbetar i Vita huset liksom maken Jared Kushner, som är en av Trumps högt uppsatta rådgivare.

profil

Omarosa Manigault Newman

Född 1974 i Ohio. Har examina i tv-journalistik och kommunikation. Har också studerat teologi och arbetat som pastor.

Deltog 2004 i dåvarande affärsmannen Donald Trumps dokusåpa "The Apprentice" och blev känd för allmänheten. Hon har även deltagit i Celebrity Apprentice och andra liknande program.

Var tidigare demokrat och arbetade en tid på 1990-talet för dåvarande vicepresidenten Al Gore.

Jobbade för Donald Trumps presidentkampanj med att nå ut till svarta väljare. I januari 2017 offentliggjordes hennes nya tjänst i Vita huset, som assistent till presidenten och kommunikationschef vid Vita husets sambandskontor. Då sade hon också att hon bytt parti till Republikanerna, att hon var en så kallad "Trumplican".

Avskedades av stabschef John Kelly i december. Har därefter deltagit i dokusåpan Celebrity Big Brother samt skrivit den Trumpkritiska boken "Unhinged".

Källor: USA Today, CNN, The New York Times med flera.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46