Spänt möte när Nato firar 70

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg talar inför onsdagens toppmöte utanför London. Foto: Matt Dunham/AP/TT Bild: Matt Dunham

Nato-chefen Jens Stoltenberg hoppas lägga trätorna åt sidan när militäralliansens ledare håller jubileumstoppmöte utanför London. Flinande leenden om Donald Trump riskerar dock att fastna i halsen.

Årets Natomöte har omgärdats av barska ord fram och tillbaka mellan flera av ledarna – inte minst den allt annat än tillbakadragna trion från Frankrike, USA och Turkiet: Emmanuel Macron, Donald Trump och Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan har samtidigt hotat med att stoppa en ny försvarsplan om inte övriga länder tar i hårdare mot de kurdiska grupper i Syrien som Turkiet ser som terrorister.

På väg in till onsdagens toppträff på fashionabla Grove Hotel i Watford, norr om London, är ändå generalsekreteraren Jens Stoltenberg hoppfull.

"Gör mer tillsammans"

– Jag är säker på att vi kommer att hitta en lösning för att uppdatera försvarsplanen. Jag talade med Erdogan om det här i går och det jobbas nu med saken, säger Stoltenberg.

– Det är inget nytt att det finns olika åsikter i den här alliansen. Vad vi har bevisat och också visar i dag är att Nato kan komma över de här meningsskiljaktigheterna och stå enat bakom vår huvuduppgift att försvara varandra, säger Nato-chefen, som hoppas kunna "tämja" sina stormakter genom att peka på det samarbete som ändå är fortsatt starkt.

– Vad vi kommer att göra är att visa att Nato levererar, att Nordamerika och Europa gör mer tillsammans än vad vi har gjort på årtionden, säger Stoltenberg.

Flinar åt Trump?

Samtidigt cirklar en filmsnutt runt från ledarnas mottagning på Buckingham Palace i tisdags kväll som inte direkt verkar bidra till bättre stämning mellan topparna.

På filmen talar franske Macron med premiärministrarna från Storbritannien, Nederländerna och Kanada, som verkar flina glatt åt de oväntat långa pressträffar som Donald Trump hållit tidigare under dagen.

– Var det därför du kom så sent? säger brittiske Boris Johnson till Macron.

– Hela hans team tappade hakan, berättar i sin tur kanadensaren Justin Trudeau.

Onsdagens toppmöte är bara några timmar långt och avslutas med en presskonferens med Stoltenberg klockan 14.30. Två timmar senare håller även Trump en presskonferens innan han återvänder till USA.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

6 saker att tänka på när du jämför lån

Mer läsning