Spänt läge vid Venezuelas gräns

Venezuelansk polis vid en av gränsövergångarna mot Colombia. Bild: TT-AP/Fernando Vergara

Hjälpsändningarna som väntar utanför Venezuela blir allt fler – men president Nicolás Maduro sätter fortsatt stopp. Vid gränsen till Brasilien har situationen urartat i sammandrabbningar där minst en person uppges ha dödats.

Under fredagen landade USA:s särskilda Venezuelasändebud Elliott Abrams i Cúcuta i Colombia för ett möte med den colombianske presidenten Ivan Duque och hans motsvarigheter i Chile och Paraguay, Sebastián Piñera och Mario Abdo Benítez.

Med på planet fanns också medicin och mat, tillräckligt för att mätta 2 000 personer under en månad, som är tänkt att gå till Venezuelas befolkning.

– Den humanitära och socioekonomiska situationen i Venezuela är väldigt svår. Det finns ett fruktansvärt behöv av matleveranser och det internationella samfundet svarar på det, säger Abrams till AFP.

Amerikanska soldater lastade mat och förnödenheter på ett C-17 fraktflyg på flygbasen Homestead i Florida under fredagen. Bild: Lehtikuva/AFP/Rhona Wise

Ytterligare ett amerikanskt plan med nödhjälp har landat på den karibiska ön Curaçao utanför Venezuelas kust, men varorna kommer inte att lämna hamnen utan klartecken från den venezuelanska regeringen, enligt Curaçaos regering.

"Farlig provokation"

Oppositionsledaren Juan Guaidó har uppmanat omvärlden att skicka bistånd till Venezuela och därigenom trotsa den sittande ledaren Nicolás Maduro och den venezuelanska militären som backar honom.

Maduro har beordrat att landets gränser ska stängas och avfärdar Juan Guaidós resa till gränsen som en "billig show". Han anser att om man accepterar hjälp utifrån så öppnar det för ett amerikanskt militärt ingripande i det oljerika, men krisdrabbade landet.

Ryssland, som stöttar Maduroregimen, anklagar USA för att använda förnödenheterna som en täckmantel för att föra militärt stöd och utrustning "närmare venezuelanskt territorium".

Ryssland har flera gånger tidigare anklagat USA för att driva på för en kupp i landet och enligt Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet, är planerna på att trotsa de stängda gränserna "en farlig provokation" som kan leda till "kraftigt ökade spänningar" runtom i världen.

Dödsskjutning

Vid gränsen till Brasilien har venezuelanska säkerhetsstyrkor dödat en person ur den lokala ursprungsbefolkningen, enligt vittnesuppgifter. Människorättsorganisationen Kapé Kapé uppger att två människor dödats, enligt AFP, och att 15 skadats.

Nicolás Maduro och Vladimir Putin på en arkivbild från maj 2018. Bild: Lehtikuva/AFP/Maxim Shemetov

Ledare för de lokala grupperna berättar att de försökte stoppa en militärkonvoj som passerade byn Kumarakapay, då man misstänkte att de var på väg till gränsen för att förhindra hjälpsändningar. De namnger en kvinna som man säger blev ihjälskjuten av soldater.

Venezuelanska myndigheter har inte kommenterat händelsen. Juan Guaidó skriver på Twitter att en person dödats och att tolv skadats.

"I det här avgörande ögonblicket måste du avgöra vilken sida du står på. Till alla inom militären: mellan i dag och i morgon kommer ni att definiera hur ni vill bli ihågkomna", skriver oppositionsledaren.

"Ingen väg tillbaka"

Juan Guaidó, som är nationalförsamlingens talman, har utropat sig till interimspresident med hänvisning till att fjolårets presidentval inte gick rätt till och att landet saknar rättmätig ledare.

– Vi vet att regimen kommer att göra allt för att hindra oss från att nå gränsen, men ingenting stoppar oss, vi kommer att fortsätta, säger oppositionspolitikern Yanet Fermín, som färdas tillsammans med Guaidó mot Colombiagränsen.

Maria Teresa Belandria, som Guaidó utsett som sin ambassadör i Brasilien, säger att hjälpsändningar därifrån kommer att fortsätta oavsett.

– Insatsen fortsätter. Det finns ingen väg tillbaka, säger hon till AFP.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning