Spanskt ris med chorizo

Här får riset smak av chorizo och en aning saffran. Paprikan vänds i precis mot slutet för att behålla sin goda konsistens. Bild: Björn Tesch/TT

Den paprikaröda chorizon är en riktig kryddbomb. Här får den tillsammans med saffran ge smak åt det spanska riset.

För 4 portioner, 40 minuter

olivolja

150 g stark chorizo, tärnad

1 gul lök, finhackad

2 klyftor vitlök, finhackade

4 dl carnaroli- eller avorioris

2 krm rökt paprikapulver

1 nypa saffran

2 dl torrt vitt vin

1 1/2 l kokhet kycklingbuljong

1 röd paprika, tärnad

1 msk smör

salt, svartpeppar

Apelsinsallad:

2 apelsiner

1/2 fänkålsstånd

rucola till servering

Gör så här:

1. Hetta upp olja i en stor gryta och fräs korven till fin färg. Plocka upp korven ur grytan. Sänk värmen och fräs lök och vitlök mjukt och glansigt. Lägg i 2/3 av korven, spara resten till topping.

2. Tillsätt ris, paprikapulver och saffran, och fräs i ett par minuter. Häll i vinet och låt koka bort. Häll på 5 deciliter kokhet buljong och låt koka in under omrörning. Tillsätt resten av vattnet, ett par deciliter åt gången, rör om ofta. Fortsätt tills riset är kokt, cirka 20 minuter. Lägg i paprikan. Ta av från plattan, vänd i smör, smaka av med salt och peppar.

3. Skär bort skal och vitt på apelsinerna, skiva dem tunt. Skiva fänkålen mycket tunt. Varva apelsin och fänkål på ett fat. Ringla över olivolja. Salta och peppra. Toppa riset med korvfräs och rucola.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning