Spanska soldater hjälper strandade i snön – "läget exceptionellt och troligen historiskt"

Skidor fungerar bättre än kollektivtrafik i Madrid just nu. Bild: Gabriel Bouys/AFP-Lehtikuva

Snöstormen Filomena har lamslagit delar av Spanien, där soldater skickas ut för att hjälpa människor i nöd. Fyra personer har mist livet till följd av ovädret.

– De extremt tuffa väderförhållandena till trots så är antalet olyckor relativt begränsat, säger den inrikesminister Fernando Grande-Marlaska vid en presskonferens.

En man och en kvinna har drunknat. De blev fast i sin bil när en flod i närheten av Malaga svämmade över. Två hemlösa, i huvudstaden Madrid respektive Calatayud, har frusit ihjäl, enligt myndigheterna.

"Kungafamiljen vill uttrycka sin sorg över stormens offer. . . och uppmanar till extrem försiktighet", skriver kung Felipe VI och drottning Letizia på Twitter enligt Reuters.

Den statliga vädermyndigheten Aemet har utfärdat varningar för mer snöfall i Madrid och i fyra andra regioner.

Folk pulsar fram i den rekorddjupa snön i Spaniens huvudstad Madrid. Bild: Gabriel Bouys

"Åker skidor mitt i gatan"

I huvudstaden Madrid har på vissa håll över fem decimeter snö redan fallit. Den centrala knutpunkten Puerto del Sol som i vanliga fall kokar av trafik och resenärer passerade folk under lördagen främst på skidor. En man syntes även åka på vad som liknande en hundsläde över de vita vidderna.

– Det är väldigt mycket snö, det täcker allt, till och med grenarna utanför fönstret är helt vita, säger svensken Max Arvór som jobbar och bor i centrala Madrid sedan 2009.

Han berättar att snöfallet började under fredagskvällen och att han och hans fru då befann sig på en bar.

– Jag satt i fönstret och såg hur det bara föll mer och mer snö. Några pojkar på andra sidan gatan drog snön av biltaken för att busa men sedan tog det inte ens en halvtimme så var taken snöfyllda igen.

Då busstrafiken ställdes in till följd av snömängderna fick paret sedan gå hem genom vinterlandskapet.

– Jag ångrade lite att jag tagit gympaskor. Fast jag var inte den enda, folk har inte riktigt kläder för den här typen av väder här. Många har aldrig sett såna mängder snö förut, berättar Max Arvór och fortsätter.

– Gatorna är helt tomma, det finns varken bilar, bussar eller mopeder. Folk har snöbollskrig och åker skidor mitt i gatan. Det påminner lite om vårens nedstängning.

Lördagen bjöd på oväntade vinteräventyr i Spanien. De här unga männen rullade en jättelik snöboll. Bild: Gabriel Bouys/Lehtikuva-AFP

Soldater med snöskyfflar

Busstrafik och tågavgångar ställdes in under lördagen, och Madrids stora flygplats Barajas stängdes. Trafikkaoset var kanske som värst för de bilister som fastnade på vägarna runt huvudstaden när deras fordon snöade in.

Militären har sänt ut soldater med skyfflar för att undsätta insnöade. Under lördagen hade militären frigjort tusentals bilar och bad dem som ännu satt fast att ha tålamod och hålla ut.

"Vi fortsätter att undsätta fordon på A4, A5, M40 och M607", twittrade en militär enhet för nödsituationer.

Meteorologernas uppskattning

Utöver Madrid drabbades även regionerna Aragonien, Valencia, Kastilien-La Mancha och Katalonien hårt av Filomenas framfart. De historiska byarna Toledo och Albacete har båda bett militären om hjälp med att skotta gatorna.

Spanska meteorologer uppskattar att stormen kommer att hålla i sig till på söndag. Temperaturen ser dock ut att stanna på –10 i stora delar av landet den kommande veckan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning