Spansk sorg med svarta masker och vita rosor – högtidlig ceremoni för landets coronaoffer

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lägger ned en vit ros under sorgeceremonin i Madrid. Bild: Manu Fernandez/TT-AP

Spanien höll ceremoni för att hedra coronadöda i landet på torsdagen.

Bland de runt 400 gästerna som samlades utanför det kungliga palatset i spanska huvudstaden Madrid fanns såväl inhemska som europeiska dignitärer, liksom anhöriga till landets drygt 28 000 avlidna i covid-19. En efter en gick deltagarna – de flesta med enhetligt svarta munskydd – fram för att lägga ned vita rosor på en piedestal i torgets centrum.

Coronapandemin har slagit hårt mot landet och under den officiella ceremonin för att hedra offren talade kung Felipe VI om en kollektiv sorg.

– Ni är inte ensamma i er smärta. Det är vår gemensamma smärta. Det är vår sorg som i dag bevittnas här av alla spanjorer, sade monarken.

I en sällsynt gest av enighet fanns Kataloniens regionpresident Quim Torra på plats. Relationen mellan separatistledaren och centralregeringen är annars ansträngd.

Högerextrema Vox vägrade däremot att delta. Parlamentets tredje största parti stämplade ceremonin som "en reklamkampanj för regeringen" och hävdade att "offrens sanning inte berättas".

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning