Spansk migrationsboom efter italienskt stopp

Tre gånger så många migranter som ifjol har i år tagit vägen genom Gibraltarsundet in i Europa. Men trots ökningen lär Spanien inte gå Italiens väg och strama åt, tror statsvetaren Jakob Lewander. På torsdag möts Spaniens och Frankrikes ledare för att diskutera frågan.

I samband med en allt skarpare flyktigpolitik i Italien har migrantströmmarna över det farliga Medelhavet förändrats. Från att människor på flykt tidigare framför allt strömmat till de italienska kusterna har nu rutten över Gibraltarsundet, som skiljer Spanien från Marocko, fått nytt liv.

I början av sommaren gick den om som den mest använda rutten. I början av juli varnade chefen för EU:s gränsövervakningsbyrå Frontex, Fabrice Leggeri, för utvecklingen som han beskrivit som mycket oroande.

Fram till 22 juli i år tog Spanien emot drygt 19 500 migranter som kom över Medelhavet, enligt Internationella migrationsorganisationen (IOM). Förra året var siffran 6 500. Bara under tisdagen räddades 484 människor från fartyg i och kring Gibraltarsundet.

Spansk press beskriver ökningen som en "explosion".

Ledarna möts

Fakta

EU-migrationen

Migrationen in i Europa kommer främst längs tre rutter: Den östra vägen genom Grekland eller Cypern, den centrala rutten med båt mellan till exempel Libyen och Italien eller Malta och den västra rutten över Gibraltarsundet till Spanien.

Spanien har tagit emot långt färre asylsökande som kommit över Medelhavet än Italien gjort de senaste åren – under migrationsåren 2015–16 var det drygt en procent av alla som kom till EU. Under 2018, när Spaniens siffror gått upp har Italiens rasat.

EU har försökt att nå en gemensam lösning på migrationsfrågan, utan att lyckas enas kring detaljerna. Ett förslag har lagts av EU-kommissionen, som bland annat innebär bidrag på 62 000 kronor (6 000 euro) per asylsökande till medlemsländer som tar emot migranter. På EU-toppmötet i slutet av juni kom EU-ledarna också överens om att utreda inrättande av "landsättningsplattformar" utanför EU och asylcentrum i EU-länder.

Opinionsundersökningar tyder på att det spanska folket är toleranta i migrationsfrågan. Men det är viktigt att EU nu hittar en gemensam lösning för att hantera migrantströmmen över Gibraltar. Det betonar statsvetaren Jakob Lewander vid Svenska institutet för europapolitiska studier.

– Speciellt om den här rutten blir mer intensiv, säger han.

Än har de europeiska ledarna inte lyckats enas.

På torsdag tar Spaniens nya socialdemokratiske premiärminister Pedro Sánchez emot den franska presidenten Emmanuel Macron för att diskutera just migration. Jakob Lewander bedömer att den spanske ledarens riktning i migrationsfrågan blir annorlunda än hans företrädares, konservative Mariano Rajoy.

Europas ledare lyckades inte nå en överenskommelse om migrationen, trots ett extrainsatt EU-toppmöte i Bryssel i slutet av juni. Deltog gjorde bland andra Spaniens premiärminister Pedro Sánchez (till höger) och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Bilden är från 24 juni 2018. Bild: TT/AP/Yves Herman

– Den tidigare regeringen i Spanien var ljummen inför en gemensam migrationspolitisk mekanism i Europa och kall inför Italiens bekymmer att hantera flyktingflödena, säger han.

Men Pedro Sánchez vill profilera sig som en vän av gemensamma lösningar.

– Han visade på en ny vilja i och med att Spanien tog emot Aquarius. Men det återstår att se hur det blir efter mötet med Macron.

Fartyg blev symbol

Räddningsfartyget Aquarius, med över 600 migranter ombord, blev i juni en symbol för hur långt ifrån varandra EU-länderna i dag står i migrationsfrågan. När den nytillträdda regeringen i Italien, med främlingsfientliga Lega i spetsen, vägrade att ta emot båten fick de skarp kritik från bland andra Macron. Då erbjöd Spanien en hamn.

– Pedro Sánchez är angelägen om att visa att Spanien är en lojal europeisk stat, som är beredd att ta ansvar för unionens bästa, säger Jakob Lewander.

Han tror att Madrid vill sy ihop en lösning med Frankrike och Tyskland för att skapa en motvikt till länderna i Central- och Östeuropa, som vill se ett kraftigt begränsat mottagande.

Men när flyktingströmmen växer, kommer då Spanien att behålla sin hållning i migrationsfrågan? Ja, mycket pekar på det, menar Jakob Lewander.

– Jag tror att Sánchez vill slå fast det med det här mötet att Spanien identifierar sig med Macrons satsning på genensamma EU-lösningar.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03