Spännande säsong till ända men i vinter gäller det att kavla upp ärmarna

Bild: Matias Honkamaa/Lehtikuva

HJK vann en oerhört spännande och jämn liga. KuPS befäste ytterligare sin ställning som den främsta och kanske enda utmanaren till Helsingforsjätten. Det är tveksamt om något annat lag kan ta sig upp på samma nivå. SJK har störst chans och resurserna att göra det om den nyckfulle ägaren ger tränaren lite arbetsro.

Coronapandemin naggade också denna säsong ekonomin i kanterna då restriktioner i kombination med en viss rädsla fick publiksiffrorna att dala betänkligt.

Det var visserligen utsålt i Kuopio i söndags men annars var siffrorna alarmerande dåliga under säsongen.

Här gäller det för klubbarna med störst publikpotential att se över sin produkt under vintern. HJK styr och ställer på Bolt Arena där HIFK inte har mycket att säga till om och då ligger det också på HJK att göra något åt utbudet på stadion.

Att sälja hot dogs från helsike och knackkorvsmuggar med samma energivärde som marshmallows har håller inte riktigt då vi skriver 2021. Jag gjorde själv misstaget att i samband med det sista derbyt beställa en mugg med korv. Ångrade mig halvvägs genom den första korven då halsbrännan gjorde sig påmind.

Köerna är långa och servicen inte direkt klockren. I en tidsepok då bekvämlighet blir allt viktigare och då alternativet att sitta hemma i tv-soffan med en god bit mat och dryck framför sig blir alltmer lockande räcker det inte med grillkorv längre.

HJK:s slutspurt var imponerande och KuPS föll på målsnöret. HJK hade stora problem med spel, form och sammanhållning under hösten men laget reste sig på nio. All heder åt tränaren Toni Koskela och hans stab. För några veckor sedan fanns det nämligen mycket som talade mot ett ligaguld för HJK. Koskela visade att han också behärskar spelet på ett mentalt plan.

Ett finskt ligaguld betyder att HJK tämligen sannolikt återfinns i Conference Leagues gruppspel också nästa år. Ligaguldet innebär ett koppel av möjligheter att nå Europa. Champions League är utopi, Europa League oerhört osannolikt men Conference League, i väldigt hög grad skapad av HJK:s vd Aki Riihilahti, ger finska klubbar chansen att få en liten del av de enorma pengar som är i omlopp ute i den stora världen.

HJK:s medverkan detta år ger klubben i runda slängar fyra miljoner euro minus utgifter. En enorm summa i finsk ligafotboll och en summa som gör sedan tidigare väldigt välstadda HJK ekonomiskt ännu mer solida.

Den affärsmodell som Riihilahti byggt upp under sina år i klubben fungerar och är inte särskilt sårbar ens för coronapandemier, sviktande publiksiffror eller sportsliga misslyckanden. Långsiktighet och tålamod betonas i den affärsmodellen som till stor del bygger på lukrativa sponsoravtal och spelarförsäljningar.

I höst försvinner landslagsbacken Daniel O'Shaugnessy till Karlsruhe men ersättaren är redan utsedd. Mångåriga landslagsklippan Joona Toivio lämnar Häcken och ansluter till HJK.

33-åringen inledde karriären i Sibbo-Vargarna men flyttade till HJK redan som tioåring. Toivio har gjort en lång karriär utomlands men aldrig spelat i den finska ligan.

HJK kan välja, vraka och köpa. Till en viss gräns. Att HJK numera kan tävla i lön med många allsvenska och också norska klubbar är en sak. Men att locka till sig en viss profils spelare är svårt då väldigt många, i synnerhet spelare på väg uppåt, ogärna tar sig till Finland och den finska ligan. Den finska ligans anseende är inte särskilt högt och Allsvenskan, Eliteserien och den danska Superligan är betydligt bättre språngbrädor och skyltfönster än den finska.

HIFK var en positiv överraskning denna säsong. Trots ett aningen spretigt och på vissa positioner ihåligt material tog sig laget till den övre slutserien. Sjätte plats är en placering de allra flesta hade varit nöjda med i IFK-lägret inför säsongen.

Joaquin Gomez gjorde ett styvt jobb på tränarposten. Välkommet om det så småningom börjar strömma in lite hungriga tränare från Sydeuropa. Där finns ett enormt kunnande, också i de lägre serierna.

Gomez sticker till SJK och får där helt andra ekonomiska ramar att jobba med. SJK valde av någon märklig anledning att inte förlänga med Jani Honkavaara som är ett hett namn på marknaden just nu.

Honkavaara har ett långt förflutet i HIFK men en comeback till de stjärnprydda ter sig ändå osannolik.

I HIFK:s fall är det ekonomin som i hög grad styr vilken profils tränare klubben har råd att anställa.

Suget till huvudstaden är stort och HIFK är, trots vissa brister på den infrastrukturella sidan, en väldigt stimulerande miljö att jobba i.

Att KTP åkte ur var lika väntat som att vaccinkritikerna får för mycket tid och utrymme i media.

Säsongens största besvikelse behöver man inte leta länge efter. Honka får år efter år dispens från ligan för att få spela sina hemmamatcher inför byggställningarna i Hagalund, och visst har de yttre omständigheterna satt sin prägel på klubben som känns grå, trist och ointressant.

Det tycker publiken också då det för det mesta satt några hundra kråkor och följde lagets matcher.

Vesa Vasara fortsätter som tränare också nästa säsong. Om det är klokt eller inte kan diskuteras.

HJK och KuPS lär fortsätta dominera på de inhemska planerna, men det kan vara på sin plats att höja ett varningens finger för SJK. Om Gomez får lite arbetsro och ägaren Raimo Sarajärvi förstår att hålla sig på ett behörigt avstånd från själva den sportsliga sidan kan SJK snabbt bli en maktfaktor. Det var klubben redan i ett skede, men åratal av kortsiktigt och nyckfullt tänkande har gjort att laget trots ett fint stadion och alla resurser halkat efter. Honkavaara kan ha haft något stort på gång. Hur stort får vi aldrig veta, men Gomez är en ypperlig tränare som dessutom lär ha med sig några spelare från HIFK.

Ingen skräll om succéduon Macario Hing-Glover och Aldayr Hernandez gör spanjoren sällskap till de österbottniska vidderna.

Jonas von Wendt Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning